Close sidebar
Close sidebar

"Nimeni nu se atinge de pensiile speciale!" Decizia CCR blochează din nou tăierea pensiilor "nesimțite"

Pensiile speciale nu pot fi impozitate progresiv, cum și-a asumat Guvernul României potrivit reformelor convenite cu Comisia Europeană. Decizia neașteptată a venit din partea Curții Constituționale a României (CCR), unde chiar judecătorii sunt beneficiari ai unor astfel de pensii cu statut special.

Sorin Negru,

CCR apără pensiile speciale


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Singura modalitate prin care clasa politică a sperat să poată reduce pensiile speciale "nesimțite" a fost impunerea unor impozite substanțiale- cu cât pensia era mai mare, cu atât și banii opriți la bugetul de stat. Din nefericire, planul guvernanților a fost respins de CCR. 

Citește și: Anunț important de la Casa de Pensii. Ce se întâmplă cu "mica recalculare" a pensiilor de la 1 martie 2025

Curtea Constituţională a decis, în şedinţa de joi, că articolul din Codul Fiscal care prevede impozitarea progresivă a părţii necontributive din pensii, inclusiv a pensiilor militare, este neconstituţional.

Citeste si: Cod galben de ploi, ninsori, polei și vânt puternic, în 8 județe din România! Atenționarea intră în vigoare din această seară- kanald.ro

Citeste si: Ea este Beatrice, polițista de 23 de ani moartă în accidentul cumplit din Botoșani. Inconștiența unui șofer teribilist a ucis-o- wowbiz.ro

Citeste si: Șefa partidului lui Călin Georgescu, reacție violentă în fața jurnaliștilor, în prima zi în Parlament- antena3.ro

Potrivit Curții, actul normativ „creează premisele pentru ca pensia aflată în plată să fie permanent repusă în discuţie şi să fie supusă unei recalculări anuale”.

Soluția impusă de CCR: 10% impozitul standard pe fiecare categorie de venit

În consecință, se va aplica cota de impozit de 10% fiecărei surse din fiecare categorie de venit impozabil.

„Curtea Constituţională, în cadrul controlului de constituţionalitate a posteriori, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.101 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal sunt neconstituţionale. În esenţă, Curtea a constatat că, în ceea ce priveşte modalitatea de calcul a impozitului care se bazează pe partea contributivă şi pe partea necontributivă a pensiilor, precum şi pe doi indicatori variabili [câştigul mediu salarial brut şi câştigul mediu salarial net], textul nu precizează care este în concret modalitatea de calcul a părţii contributive, respectiv perioada la care se raportează partea contributivă a venitului din pensii,

ceea ce determină încălcarea prevederilor art.1 alin.(5) din Constituţie”, a transmis, joi, CCR, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, de asemenea, Curtea a reţinut că „raportarea la aceiaşi indicatori variabili se menţine şi în cazul pensiilor care au doar componentă necontributivă, respectiv pensiile militare”.

Totodată, Curtea a observat că „legiuitorul are dreptul de a reglementa formarea, administrarea, întrebuinţarea şi controlul resurselor financiare ale statului, astfel cum rezultă din prevederile Legii fundamentale, însă acest drept este supus cerinţelor constituţionale referitoare la principiul legalităţii şi securităţii raporturilor juridice fiscale, în componenta privind calitatea normelor”.

„Curtea a constatat că, în aceste condiţii, rămân aplicabile dispoziţiile Codului fiscal referitoare la cota de impozit de 10% aplicabilă fiecărei surse din fiecare categorie de venit impozabil. Decizia este definitivă şi general obligatorie”, a mai transmis instanţa constituţională.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI