Close sidebar
Close sidebar

„Norocul începătorului” este o realitate sau o pură teorie?

Atunci când cineva câștigă la un joc pe care îl joacă pentru prima oară, cei din jur exclamă: „A fost norocul începătorului!”. Se presupune că începătorii nu sunt pricepuți, dar că „Universul” compensează acest neajuns, oferindu-le șansa să se bucure de succes.

Madalina Grigore,

„Norocul începătorului” este o realitate sau o pură teorie?


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sintagma „Norocul începătorului” este atât de folosită în toată lumea încât a fost inclusă în Dicționarul Englez editat de Cambridge, fiind definită drept „presupusul fenomen al începătorilor care se confruntă cu o frecvență disproporționată a succesului, sau reușind împotriva unui expert într-o activitate dată”.

Ne-am aștepta ca experții să-i depășească pe începători, iar atunci când se întâmplă contrariul ni se pare că nu este logic, de aici apărând necesitatea unui termen care să descrie acest fenomen. Sintagma este folosită cel mai adesea cu referire la o primă încercare în sport sau în jocuri de noroc, dar este folosită și în multe alte contexte diverse.

Norocul începătorului este mai mult decât noroc.

Este ideea că, de fapt, există un fel de avantaj tangibil să fii începător, că ai câștigat pentru că ai fost începător. Dar cum este atras? O posibilă explicație este că un începător este mai puțin legat de reguli și, prin urmare, este capabil să-l depășească pe jucătorul mai experimentat, care se ferește să își asume unele riscuri.

Norocul ține cu cine nu se teme

Se poate spune că un începător are și o anumită doză de inconștiență, din care rezultă un curaj ce îi poate aduce succesul. Această ipoteză mai este cunoscută și ca „Teoria presiunii joase vs presiunii înalte”: începătorul nu așteaptă nimic și, prin urmare, nu este simte presiunea resimțită de un jucător experimentat.

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Gemenii dați dispăruți în Târgu Jiu au fost găsiți în Arad. Își închiriaseră o garsonieră și urmăreau știri despre ei- antena3.ro

Chiar dacă norocul începătorului nu este real, cel puțin din perspectivă științifică, totuși îl percepem. Și după cum se dovedește, această percepție ne poate influența în moduri foarte reale.

De exemplu, un pasionat de păcănele care nu a mai jucat niciodată într-un cazinou online poate să beneficieze de un Vlad Cazino bonus fără depunere și să îl joace la un slot cu volatilitate mare, pe

care un jucător experimentat nu l-ar încerca, deoarece știe că rotirile câștigătoare sunt rare la asemenea jocuri. Pentru că începătorul nu cunoaște acest detaliu, el deschide jocul respectiv și poate avea surpriza ca, din numai câteva runde, să obțină un premiu considerabil.

Cum funcționează conceptul în diverse domenii

Dar, așa cum am spus, norocul începătorului nu funcționează numai în gambling. De multe ori, cineva care merge pentru prima dată la pescuit prinde peștele cel mare, spre disperarea prietenilor, pescari „înrăiți”, care l-au sfătuit tot drumul ce momeli să folosească și la ce adâncime să seteze pluta.

„Eu sunt britanic. Am lucrat la o tabără de vară americană anul trecut. Unii dintre copii m-au întrebat dacă am jucat vreodată baschet înainte. Le-am răspuns că sunt fantastic. Eram tutorele lor, nu puteam să le spun că nu jucasem niciodată până atunci. Mi-au cerut să demonstrez asta, așa că am luat o minge și am aruncat-o cu o mână din cercul de la centrul terenului. S-a dus direct în coș, nici măcar nu a atins plasa. Mi-am câștigat imediat respectul pentru restul verii”, a povestit „Telephus”, pe un forum.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Gemenii dați dispăruți în Târgu Jiu au fost găsiți în Arad. Își închiriaseră o garsonieră și urmăreau știri despre ei- antena3.ro

S-au scris și cărți pe tema norocului începătorilor, unele de ficțiune, altele inspirate din realitate. Subiectul nu se va epuiza niciodată.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI