Un număr de 340.020 de certificate digitale au fost generate în primele 12 ore de când a fost lansată platforma certificat-covid.gov.ro, a anunţat, joi seară, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, vicepreşedinte al CNCAV.

"Asta înseamnă că 28.335 de români şi-au generat documentul european în fiecare oră. Asta înseamnă peste 470 de certificate eliberate în fiecare minut", a scris Andrei Baciu pe pagina sa de Facebook.

Citeste si: Câți români s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultima zi

Cele mai multe certificate descărcate atestă vaccinarea anti-COVID

Conform oficialului din Ministerul Sănătății, peste 97,28% dintre documentele descărcate sunt certificate COVID care atestă vaccinarea, restul de 2,72% reprezintă certificate COVID de recuperare şi test negativ. Peste 18.000 de utilizatori s-au conectat în ultimele 30 de minute, adică 600 de persoane/minut, precizează Andrei Baciu.

Certificatul de vaccinare, valabil un an

Certificatul COVID, sau aşa-numitul "paşaport verde digital" COVID-19 pentru călătoriile în Uniunea Europeană a intrat în vigoare de la 1 iulie 2021. 

Certificatul poate fi descărcat de persoanele care s-au vaccinat anti-COVID, au trecut prin boală sau au un test negativ. Platforma dezvoltată de STS a devenit funcţională la puţin timp după ora 8:00. 

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"- wowbiz.ro

Citeste si:  Certificatul digital, în vigoare de la 1 iulie

Până în 12 august, certficatul va putea fi folosit în paralel cu documentele clasice. Pentru cei care s-au vaccinat, certificatul digital este valabil un an, în cazul celor care au trecut prin boală, valabilitatea este de 180 de zile de la primul test pozitiv, iar pentru cei cu un text negativ, este 72 de ore. Conform STS, timpul de generare a documentului, care este gratuit, poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări, iar în momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.

La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR.[Sursa foto: Pixabay]

Cei care vor dori un certificat pentru a călători în siguranţă pe timpul pandemiei de COVID-19 au la dispoziţie, începând de joi, platforma  certificat-covid.gov.ro

Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări.

În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.

La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa şi vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât şi prin descărcarea efectivă, în format pdf, a documentului, care se poate tipări.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si