În timp ce întreaga planetă se sufocă de poluare, noi continuăm să ne batem joc de aurul verde al țării, în condițiile în care suntem una dintre ultimele țări cu păduri virgine din Europa.

Dealuri, costișe și văi au rămas fără copaci- sute de hectare de pădure și zeci de milioane de metri cubi de lemn au dispărut văzând cu ochii din România.

Priveliștea lăsată în urmă de exploatarea ilegală a pădurilor este dezolantă, dar defrișările nu schimbă doar peisajul, ci schimbă radical clima.

Fiecare copac tăiat înseamnă mai puțin oxigen și mai puțină ploaie, înseamnă alunecări de teren, viituri și inundații, înseamnă mai puține emisii de carbon filtrate.

Maramureș este județul fruntaș la exploatarea fără drept a masei lemnoase, ceea ce a atras recent furia ministrului mediului, Costel Alexe, care a descoperit acolo cea mai mare defrișare ilegală din România.

Citeste si: Caz șocant în Hunedoara. Bărbat mușcat de o haită de câini până i-au smuls urechea

Este vorba de o suprafață de peste 340 de hectare aflate în Administrarea Ocolului Silvic Sighet care a fost pur și simplu rasă fără milă.

Ministrul s-a dus să vadă cu ochii lui cum arată zonele din care au dispărut peste 100.000

de metri cubi de lemn, în valoare de peste 12 milioane de lei.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Am încercat să mergem și noi pe urmele demnitarului, dar ne-am lovit de obtuzitatea angajaților ocolului silvic din Sighet, care ne-au plimbat prin arii regenerate natural și au încercat să ne prezinte o altă realitate.

paduri romania
paduri romania


Aproximativ 100.000 de metri cubi de masă lemnoasă (99.389 mc) au fost exploatați ilegal în Maramureș doar în 2018, potrivit ultimelor date ale organzațiilor de mediu.

Citeste si: Firma controlată de Liviu Dragnea cere insolvenţa celei controlate de fiul său! Ferma de porci revendică aproape 4 milioane de lei de la firma de drumuri!

Multe exploatări se fac din păduri private, iar statul pare să fi scăpat cu totul de sub control situația.

Când sunt prinși, hoții devin violenți și-i atacă pe cei care încearcă să dezvăluie sau să oprească infracțiunile din păduri.

Doar în ultimii cinci ani, Regia Națională a Pădurilor a înregistrat 185 de cazuri de agresiune împotriva silvicultorilor.

Din păcate, câteva dintre ele s-au lăsat cu moartea pădurarilor care au încercat să-i oprească pe hoții de lemne.

Astăzi, oficialii români au plantat demonstrativ copaci. Când a fost vorba despre măsurile luate pentru a opri acest fenomen care distruge pădurile și omoară oameni, politicienii cu sapa în mână n-au prea avut răspunsuri concrete.

Aplicaţia Inspectorul Pădurii, programul SUMAL, şi alte sisteme de monitorizare inclusiv prin satelit sunt pe cale de a fi introduse

Iar fenomenul tăierilor ilegale n-a făcut decât să ia amploare.

Citeste si: Bărbat din Argeș, găsit mort într-o pădure după ce și-a ucis soţia

Dacă între 2008 și 2012 estimările arată o exploatare de aproape 9 milioane de metri cubi, între 2013 și 2018 au fost exploatați de peste două ori mai mulți metri cubi de lemn la nivel național.

Deși suprafața pădurilor de la noi a scăzut la sub 28 la sută din totalul teritoriului, România încă deține aproape două treimi din pădurile virgine ale Europei.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Motivul pentru care Nicki Minaj și-a anulat concertul de la Saga Festival: "Trebuie să mă asigur că iau decizii corecte". Superstarul internațional era cap de afiș- radioimpuls.ro

Îngrijorată de viteza cu care dispar pădurile de la noi, cunoscuta activistă suedeză Greta Thunberg a trimis un mesaj către România.

paduri romania
paduri romania

”Fiți uniți împotriva tăierilor ilegale de copaci și împotriva distrugerii planetei noastre! Avem o singură planetă și trebuie să o protejăm!”, cpune Greta Thunberg.

Deja Uniunea Europeană a deschis procedura de infringment împotriva țării noastre la acest capitol și în curând vom plăti din buzunarele românilor amenzi în valoare de nu mai puțin de 100.000 de euro pe zi.

Citeste si: Detalii terifiante ies la iveală în cazul lui Petrișor, copilul de 14 ani din Vaslui ucis cu sânge rece: „I-a aplicat cam 100 de lovituri cu o bâtă”

Cele mai multe cazuri de tăieri ilegale s-au înregistrat până acum în județele Mureș, Sălaj și Argeș.

Doar de la începutul anului la nivel mondial a dispărut aproape un milion de hectare de păduri.
Astăzi, planeta noastră a pierdut în jur de 10.000 de hectare de aur verde.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si