Papanași. Cea mai delicioasă rețetă tradițională
Papanași. Un desert delicios care îi va bucura pe cei mici. Se fac rapid și simplu.
Papanași. Greu întâlnești pe cineva care să nu fi gustat acest preparat. Toată lumea crede că acest desert delicios își are originile pe meleagurile noastre însă aceste gogoși cu brânză de vaci provin tocmai din Danemarca.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Legenda spune că, un căpitan de vas, încercând să strunească cârma în timp ce mânca o gogoaşă, probabil luat prin surpindere de valurile puternice, a înfipt desertul într-una din spiţele cârmei ca să îşi poată folosi ambele braţe şi a salvat generaţii întregi de gospodine de la coacerea miezului problematic. Bineînţeles reţete găsim nenumărate, clasice sau îmbunătăţite
500 grame brânză grasă de vaci
100 grame zahăr
2 ouă
1 linguriţă rasă de bicarbonat
1 lingură zeamă de lămâie
1 plic zahăr vanilat
1 linguriţă coajă de lămâie rasă
1 vârf de cuţit de sare
200 gr făină (plus 1-2 linguri)
300 grame smântână
200 grame dulceaţă
100 grame zahăr pudră (preferabil vanilat)
500-700 ml ulei pentru prăjit
Făina trebuie cernută bine apoi de amestecă brânză de vaci cu zahărul, ouăle, sarea, zahărul vanilat şi bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie. Adăugaţi cele 200 de grame de făină şi coajă de lămâie. Amestecaţi bine.
Dacă este necesar, în funcţie de densitatea brânzei, mai adăugaţi 1-2 linguri de făină suplimentar. Trebuie să obţineţi un aluat moale, dar care să se desprindă de pe mână. Pregătiți uleiul într-o tigaie sau cratiţă adâncă și lăsați-l la încins.Papanași. Pe o suprafaţă de lucru, curată şi uscată, pudraţi făina.
Împărţiţi aluatul în 8 linguri de cocă pentru papanaşi şi 8 linguriţe pentru capacul rotund al acestora. Cu mâna dată prin făină formaţi 8 discuri şi tot atâtea biluţe din aluat. Treceţi degetul arătător prin făină şi înfigeţi-l în discul de cocă. Rotiţi circular degetul pentru a obţine un orificiu central în aluat.
În uleiul încins, la temperatură mică, rumeniţi câte 2 papanaşi deodată – în funcţie de dimensiunea vasului de prăjire – şi tot atâtea biluţe, pe ambele părţi.
Papanași. În mod obișnuit, papanaşii se prăjesc cam 5-6 minute fiecare, dar scest timp depinde de mărimea papanaşilor şi de nivelul uleiului din vasul de prăjire. Este foarte important ca focul să fie mic pentru ca papanaşii să nu se prăjească doar la suprafaţă şi să rămână cruzi în mijloc.
Scoateţi papanaşii, pe măsură ce sunt prăjiţi, şi puneţi-i la scurs de excesul de grăsime pe un prosop de hârtie. Mai întâi, veţi scoate bilele pentru că, fiind mai mici, se vor face primele.Decoraţi cu smântână şi dulceaţă de diferite fructe, noi nu ştim pe nimeni care să refuze o porție de papanași.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro