In articol:
Papaya. Tot ce trebuie să știi despre acest fruct
Atunci când cumperi papaya trebuie să-i verifici culoarea. O papaya coaptă va avea o culoare care virează de la galben la oranj-roșu.
Este recomandat să-i presezi delicat coaja cu vârfurile degetelor, în cazul în care fructul este bine copt, degetele se vor afunda ușor. Dacă nu e copt, coaja fructului este mai dură.
Fructul de papaya care are zone moi sau uscate este prea copt.
Citeste si: Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci COLIVĂ? Este de necrezut!
Citeste si: Kefir de casă. De ce este bine să consumi kefir. Îl poți prepara chiar la tine în bucătărie
Miroase bine fructul. Caută să cumperi doar papaya care degajă un fin miros dulce în zona tijei.
Nu o alege fructele care nu miros a nimic, fiindcă acestea nu sunt coapte suficient. În cazul în care mirosul e dezagreabil sau prea tare, fructul poate fi prea coapt sau fermentat. În cazul în care fructul e prea copt pune-l în frigider. În acest mod își vor înceta coacerea.
În cazul în care papaya este verde se ține la temperatura camerei. Fructul se coace în câteva zile.
Femeile însărcinate nu au voie să mănânce papaya verde din cauza faptului că pot pierde sarcina.
Cum se mănâncă fructul de papaya
Papaya poate fi consumată ca atare, după ce este curățat sau folosit în salate și alte preparate.
Papaya, cunoscută și ca mamao, pepene de copac, sau lechoza (Venezuela), este fructul arborelui Carica papaya, din genul Carica. Originară din Mexicul de sud, America Centrală și nordul Americii de Sud, papaya este acum cultivată în majoritatea țărilor tropicale.
Este un arbore mic, fără ramuri, singura tulpină având între cinci și zece metri înălțime, cu frunze aranjate în spirală limitate la vârful trunchiului; trunchiul inferior este evident plin de cicatricile locurilor de care frunze mai vechi și fructe au fost prinse. Frunzele sunt mari, 50–70 cm în diametru, cu 7 loburi palmate. Florile sunt produse pe axele frunzelor, maturându-se în fructe lungi de 15–45 cm și late de 10–30 cm în diametru. Fructele sunt coapte când sunt moi (precum un avocado copt, chiar puțin mai moale) și devin galben-portocalii, informează wikipedia.org.
Papaya este bogată într-o enzimă numită papaină (o protează care este folositoare la frăgezirea cărnurilor și a altor produse. Este folosită la ruperea fibrelor dure de carne și este utilizată de mii de ani în America de Sud. Este inclusă drept componentă în prafurile comercializate pentru frăgezirea cărnii. Enzima din papaya este de asemenea comercializată sub formă de tablete ca un remediu pentru probleme digestive.
Semințele negre sunt comestibile și au un gust iute. Uneori, sunt măcinate și înlocuiesc piperul negru.