Close sidebar
Close sidebar

Pe ce dată pică Sfântul Andrei 2022?

Pe ce dată pică Sfântul Andrei 2022? Sărbătoarea Sfântului Andrei în România este celebrată ca sărbătoare legală, la data de 30 noiembrie a fiecărui an.

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pe ce dată pică Sfântul Andrei 2022 ? Sfantul Andrei este sărbătorit în fiecare an la data de 30 noiembrie. Credincioșii români au o deosebită considerație pentru Sf Andrei, care este și Ocrotitorul României.

Ziua de 30 noiembrie este liberă

Mulți credincioși își sărbătoresc ziua onomastică la sărbătoarea Sfântului Andrei. Numele de Andrei sau Andreea este destul de întâlnit în România.

Citeste si: Câte zile libere avem de Sf. Andrei- 1 Decembrie 2022

Numele Andrei provine din cuvântul grecesc Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”.

Sf. Andrei a fost primul apostol al lui Iisus Hristos și a propovăduit Evanghelia la geto-daci, răspândind creștinismul pe teritoriul Dobrogei de astăzi.

Citeste si: Octavian este tânărul de 22 de ani decedat în accidentul din Argeș: "O inimă bună a încetat să mai bată!"- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Ziua de 30 noiembrie, atunci când are loc sărbătoarea Sf Andrei, este zi liberă în România.

Tradiții și obiceiuri de Sf. Andrei 2022

În noaptea de Sfântul Andrei, se spune că hotarul dintre cele văzute şi cele nevăzute dispare, iar momentul este propice pentru unele practici de prospectare a viitorului.

Acum există riscul de apariție a strigoilor, spirite ale celor morţi, care, din diverse motive, n-au mai ajuns pe tărâmul de dincolo şi care, în această noapte, devin periculoase, distrugătoare, aducând calamităţi, boli şi nefericire. 

Începând de la  Sfântul Andrei și până la Crăciun, femeile nu mai ţes şi nici nu mai torc, ca să nu stârnească mânia Maicii Domnului. 

În noaptea Sfântului Andrei, oamenii aduc în casă crenguţe de vişin, le pun în apă şi, dacă înfloresc până la Crăciun, vor avea un an bogat.

Un alt mijloc este semănarea de grâu în mici vase sau folosirea a 12 cepe (pentru cele 12 luni ale anului) lăsate în pod până la Crăciun- cele stricate sunt semn de lună ploioasă, cele încolţite sunt semn de bogăţie. 

De sfântul Andrei nu se piaptănă şi nu se coase şi, de asemenea, de Sfântul Andrei nu se dă împrumut ori în dar căci vei păgubi.  

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Festin regal la Palatul Snagov! Cum au fost răsfățați invitații la nunta Monicăi Bîrlădeanu și a lui Valeriu Gheorghiță- radioimpuls.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

În multe locuri, gospodinele atârnă de Sfântul Andrei cununi de usturoi ori ung porţile, uşile şi geamurile, dar şi coteţele animalelor, cu usturoi zdrobit pentru a preveni pătrunderea duhurilor rele. Usturoiul va fi folosit de-a lungul anului ca tratament pentru diverse boli, ca mijloc de protecţie faţă de duhurile malefice.

Citeste si: Calendar ortodox 23 octombrie 2022: Ce sărbătoare este duminică?

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI