Close sidebar
Close sidebar

Planta adorată de români care are mai multă vitamina C decât citricele, mai mult fier decât spanacul și mai mult betacaroten decât morcovii

Este plin de vitamine, minerale și antioxidanți. Are proprietăți diuretice și detoxifiante și ajută și la slăbit.

Redactia Stirile Kanal D,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pătrunjelul este una dintre cele mai populare plante în rândul românilor. Poate fi folosit inclusiv în salate, fără să fie gătit, în loc de salată verde. Locuitorii Romei antice obișnuiau să mestece frunze de pătrunjel, înainte de a bea vin, pentru a preveni amețeala.

Pătrunjelul stimulează pofta de mâncare, însă reușește să ajute și la menținerea siluetei.

Pătrunjelul conține multe vitamine și minerale, vitaminele A, B12, C și K, beta-caroten, acid folic și fier, calciu și proteine.

Medicul Mihaela Bilic declară că pătrunjelul are mai multă vitamina C decât portocala, mai mult fier decât spanacul, mai multe fibre decât prunele, mai mult acid folic decât broccoli și mai mult betacaroten decât morcovii. Pătrunjelul e plin de antioxidanți, are proprietăți diuretice și detoxifiante și ajută și la slăbit.

Citește și: De ce e bine să pui o ceapă în baie. Trucul la care apelează prea puțini români

Citeste si: Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025. Cu cât vor crește veniturile angajaților și cine va beneficia de bani mai mulți- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

O jumătate de cană de pătrunjel proaspăt ne oferă 10% din doza zilnică recomandata de fier și conține de trei ori mai multă vitamina C decât aceeași cantitate de portocale. Abundența de clorofilă din pătrunjel întărește imunitatea, reduce inflamația, curăță toxinele, elimină mucusul și împrospatează respirația. Planta conține acid alfa-linolenic, acizi grași omega-3, care ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și artrita.

Citește și: NU mai arunca la gunoi cojile de usturoi sau ceapă! Cum le poți folosi: 10 idei geniale

Pătrunjelul este bogat în vitamina A – conține 320 UI într-o lingură, care este 10% din doza zilnică recomandată. Vitamina A este esențiala pentru o vedere bună și sănătatea oaselor.

Proprietățile incredibile ale pătrunjelului

De asemenea, ajută la reglarea sistemului imunitar și în lupta cu infecțiile. Mai mult, furnizează vitamina A, o lingură de patrunjel conținând 192 de micrograme de beta-caroten – un puternic antioxidant provitamina A.

Două alte carotenoide din pătrunjel – luteina și zeaxantina – ajută la protejarea împotriva degenerescenței maculare – o boală a ochilor care apare odată cu înaintarea în vârstă.

Citește și: VIDEO "Am mâncat 720 de ouă într-o lună, ce s-a întâmplat în corpul meu?" Rezultatul neașteptat al unui experiment medical

Citeste si: Cum i-a urat Ileana Sterp "La mulți ani!" cumnatei sale pe Instagram. Logodnica lui Culiță Sterp a blocat-o în mediul online: "Ne-am greșit și ne-am zis vorbe la nervi!"- kfetele.ro

Citeste si: Povestea cuplului care a renunțat la casa lor pentru a trăi permanent pe mare. Ce i-a determinat să facă acest pas radical- radioimpuls.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

O lingură de pătrunjel conține 5,1 mg de vitamina C (acid ascorbic). Vitamina C solubilă în apă este eliberată în urină, și trebuie să fie adesea administrată în doze corespunzătoare, deoarece aceasta poate fi produsă și depozitată în corpul uman. Vitamina C este necesară pentru formarea colagenului, care este necesar pentru producerea de celule ale pielii, membranelor mucoase, vase de sânge si tendoane. De asemenea, este vital pentru restabilirea și mentinerea sănătății oaselor și a dinților. Vitamina C este un agent anti-inflamator și antioxidant care elimină radicalii liberi din organism.

Vitamina K este o vitamină solubilă în grăsimi necesare pentru coagularea sângelui și absorbția corectă a calciului din oase. Ea este produsă în organism de bacteriile din intestine, dar aportul de antibiotice poate duce la deficiențe. Vitamina K ajută la scăderea riscului de fracturi, mai ales la femei după menopauză, care au risc de osteoporoză. La fel ca toate alimentele care conțin clorofila, pătrunjelul este bogat în vitamina K – o lingură conține 62,3 micrograme.

sursa foto: Shutterstock

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI