Aproape 3 milioane de elevi şi preşcolari au început luni, 5 septembrie, cursurile noului an şcolar 2022- 2023 în peste 17.800 de unităţi de învăţământ.

Citeste si: Vacanţe şcolare 2022- 2023: Când au elevii prima vacanţă?

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că recent a existat o dezbatere intensă cu privire la viitorul educaţiei, arătând că se aşteaptă ca aceasta să continue în Parlament, până se va ajunge la o formă legislativă care să-i ajute pe profesori să-şi îndeplinească aspiraţiile.

Citeste si: Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Independenței Republicii Moldova: ,,UE, singura opţiune către un viitor prosper și democratic''

"Aşa cum ştiţi, educaţia este un domeniu pe care îl consider esenţial pentru fiecare dintre noi şi pentru ţară în ansamblu. De aceea am lansat viziunea strategică 'România Educată', pe baza căreia Guvernul şi-a asumat realizarea unui nou cadru legislativ şi investiţii majore în creşe, grădiniţe, şcoli, licee şi universităţi", a declarat şeful statului la deschiderea anului şcolar.

Klaus Iohannis a fost prezent la Colegiul Naţional "Grigore Moisil" din Bucureşti:

Potrivit lui Iohannis, dezbaterea despre viitorul educației urmează să continue în Parlament, "până când vom ajunge la o formă legislativă" care îi va ajuta pe elevi să își îndepliniţi aspiraţiile.

Anunț despre noile legi ale educației

Klaus Iohannis a precizat că viitoarele legi ale Educaţiei ar trebui să pună în aplicare în şcolile româneşti schimbările pe care evoluţiile societăţii şi ale ştiinţei ni le-au arătat ca fiind necesare.

Citeste si: Situație fără precedent la CEDO. O româncă, femeie de serviciu, a învins România

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Începând cu data de 1 septembrie 2022, a intrat în vigoare noul Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Anul şcolar 2022- 2023 are o durată de 36 de săptămâni de cursuri şi se va încheia pe 16 iunie 2023.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, despre introducerea uniformelor în școli

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a pledat pentru ca fiecare şcoală să aibă un însemn propriu, fără ca aceasta să însemne reintroducerea uniformelor obligatorii.

"Nu am vorbit niciodată despre reintroducerea uniformelor obligatorii. Am spus întotdeauna că este bine. Atât cât am văzut în sisteme de educaţie avansate- Statele Unite, Marea Britanie, Franţa. Să avem elevi mândri de şcoala lor. Să poarte un însemn, fie că este un pin aşa cum purtăm tricolorul, putem purta însemnul şcolii, fie că este o cravată, fie că este o eşarfă pentru fete. Îmi doresc să fie mândri de şcoala lor şi acest lucru să se facă şi prin însemne", a afirmat, luni, Câmpeanu, în prima zi de şcoală a anului şcolar 2022-2023, la Colegiul Naţional Sf. Sava din București.

;

Potrivit ministrului Educației, însemnele de apreciere la adresa şcolii nu înseamnă uniformă obligatorie.

Ministrul a precizat că îşi doreşte ca, prin curriculum la dispoziţia şcolii, fiecare elev să aibă şansa să atingă potenţialul lui maxim şi să se elimine "goana după note".

"Ne dorim un învăţământ centrat pe competenţe, pe aşteptările elevilor, pe ceea ce au nevoie pentru a se dezvolta armonios în societatea viitorului.

(...) Să eliminăm acea presiune inutilă generată de goana după note a elevilor, goana după note a multor părinţi care nu înţeleg că şcoala nu se face pentru note. Şcoala se face pentru ca ai lor copii să deprindă acele competenţe care îi vor ajuta să se dezvolte în viaţă conform propriilor aspiraţii, atât personală, cât şi profesională. Curriculum la dispoziţia şcolii, la alegerea elevului, va trebui să fie mult mai important decât până acum pentru a oferi fiecărui elev şansa de atinge potenţialul lui maxim", a explicat Sorin Cîmpeanu. 

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj pentru elevii de la Colegiul Militar din Craiova

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni că tinerii au dovedit că ştiu ce vor, pot să facă performanţă, sunt creativi, obţin rezultate remarcabile la olimpiade şi stabilesc noi recorduri în sport, sunt implicaţi civic şi social, se informează, pun întrebări şi caută răspunsuri.

Prim-ministrul României a fost prezent luni la ceremonia de deschidere a anului şcolar la Colegiul Naţional Militar "Tudor Vladimirescu" din Craiova.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Nicolae Ciucă a adăugat că este nevoie de creşe, grădiniţe, şcoli, licee şi universităţi moderne, de aceea Guvernul alocă resurse pentru construcţia unor noi astfel de unităţi şcolare sau pentru modernizarea şi extinderea celor existente.

"Pentru ca niciun elev să nu fie lăsat în urmă am dezvoltat programele destinate reducerii abandonului şcolar şi susţinerii copiilor din mediile defavorizate. Sunt direcţii pe care le vom dezvolta în noile legi ale educaţiei. Proiectul 'România educată' aşază învăţământul românesc pe principii noi care să asigure accesul la educaţia de calitate şi să valorifice potenţialul uman al României. Destinul României depinde esenţial de creşterea performanţei sistemului nostru de educaţie", a menţionat premierul. 

Noua structură a anului școlar

Structura noului an şcolar va include cinci module de învăţare şi cinci vacanţe:

* Modulul 1
- cursuri- de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022
- vacanţă- de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;

* Modulul 2
- cursuri- de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022
- vacanţă- de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;

* Modulul 3
- cursuri- de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz
- vacanţă- o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 6- 26 februarie 2023

* Modulul 4
- cursuri- de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz, până joi, 6 aprilie 2023
- vacanţă- de vineri, 7 aprilie 2023, până marţi, 18 aprilie 2023;

* Modulul 5
- cursuri- de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023
- vacanţă- de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si