Actorul Mitica Popescu (79 ani) a fost detinut politic intre 1958 si 1961. A fost ridicat de Securitate sub acuzatia de tradare, pe motiv ca existau informatii ca ar vrea sa treaca granita. Trei luni si-a petrecut in colonia de la Periprava, in fond un lagar de exterminare condus de tortionarul Ioan Ficior.

Mitica Popescu (stanga) era student cand a fost arestat de Securitate
Mitica Popescu (stanga) era student cand a fost arestat de Securitate

In timpul procesului lui Ficior, unii martori au povestit despre evenimentele traite de Mitica Popescu. Acesta a fost batut bestial pentru ca a mancat porumb din recolta, iar din cauza foametei a fost pe punctul de a consuma oua de sarpe.
Actorul si-a petrecut 3 luni in lagarul de la Periprava
Actorul si-a petrecut 3 luni in lagarul de la Periprava

Marturia ii apartine lui Dumitru Voicu, fost detinut politic, un „contemporan” al lui Mitica Popescu la Periprava. Acesta a povestit despre primirea pe care le-a facut-o Ioan Ficior: „La Periprava am ajuns la 4-5 dimineata. Acolo erau soldati cu automate, cand aparut si Ficior, calare pe cal, cu un automat in brate: „Banditi, aici sunteti adusi pentru exterminare!” Ne-au dus in curtea inchisorii si a scos 3-4 persoane, batrani, care purtau buturugi legate la picioare: „Cei care nu se supun vor suferi consecintele”, a povestit barbatul.

Ioan Ficior era seful lagarului
Ioan Ficior era seful lagarului

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Destinul tragic de care au avut parte trei membri ai aceleiași familii din Bistrița. Au fost găsiți morți în casa lor- wowbiz.ro

„Am ales sa merg la munca. Am defrisat stuf si am insamantat porumb. Si cand s-a facut, noi am inceput sa consumam. Din cauza asta, eu si Mitica Popescu am mancat bataie de 3-4 ori. Nu ne-a lovit Ficior personal, dar sub comanda lui. El era comandantul, Dumnezeul lagarului. La micul dejun ne dadeau o bucata de turtoi si un surogat de cafea. Intre timp, mancam radacini de papura, pana venea mancarea adusa in canistre. La pranz era ciorba aia, apa goala. Si seara arpacasul era in prim-plan. Am gasit 12 oua de sarpe, pe care Mitica Popescu n-a vrut sa le manance.(...) Acolo te bateau si daca erai sanatos tun tot te imbolnaveai. Nu exista baie, nimic amenajat. Umpleau roaba cu apa si acolo se spalau. Asta era singura baie. Apa, toata, se aducea din Dunare”, a povestit martorul din procesul lui Ficior.

Actorul a ajuns la 79 de ani
Actorul a ajuns la 79 de ani
In timpul procesului tortionarului, la Periprava au fost gasite ramasite umane
In timpul procesului tortionarului, la Periprava au fost gasite ramasite umane

Mitica Popescu a povestit si el, in urma cu ceva vreme, despre perioada petrecuta la Periprava. „Foamea era ingrozitoare. Ne dadea o zeama de arpacas si un colt de paine. Mancai cel mai bine cand visai. Apa pe care o beam era scoasa direct din Dunare”, a povestit actorul.

Ioan Ficior, in tinerete
Ioan Ficior, in tinerete

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si