Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"- wowbiz.ro

IULIAN ENACHE: "Am descoperti un tezaur care avea sa fie numit cel mai mare tezaur monetar descoperit vreodata in Romania"!

S-a bucurat Iulian Enache mai tare decat cautatorii de comori. Cand pasiunea i-a invadat inima, nu credea sa dea un asa noroc peste el.   

IULIAN ENACHE: Detectorul a luat-o razna la locul respectiv...am inceput sa descopar din ce in ce mai multe nu stiam unde se opresc...initial am estimat ca sunt cateva zeci de mii, undeva la 15 mii...abia dupa aia mi-am dat seama prin cantarire ca sunt undeva la 47 de mii de monede.

Se intampla cam pe vremea aceasta, acum 3 ani. Domnul Enache, roman cu simt de raspundere, a predat tezaurul autoritatilor, iar monezile au ajuns la Muzeul National de Istorie.

"Am avut chiar dificultati in a-l aduce in muzeu pentru ca containerul care a fost prevazut a le transporta a fost umplut aproape o treime cu monede de argint.
Era ca in povestile cu Ali Baba"


La greutatea comorii se adauga si vechimea ei. Specialistii au stabilit ca monedele erau bani de argint turcesti, folositi in Tarile Romane acum 600 de ani.

IULIAN ENACHE: cu suma respectiva, la vremea respectiva cu moedele..se puteau cumpara, se putea angaja o armata sau se puteau cumpara zeci de sate.

La bucuria descoperirii, s-a adaugat si premiul de la guvern.


IULIAN ENACHE: eu imi iubesc strabunii si punct, nu e vorba de patriotism sau altceva...imi iubesc strabunii si atat.

Pana acum domnul Enache a ramas cu patriotismul si stringerile de mana. Legea ii da dreptul sa primeasca intre 30 si 45 la suta din valoarea descoperirii, in termen de 1 an si jumatate.

Reprezentantii Muzeului de Istorie spun ca tezaurul este complex si imposibil de evaluat intr-un timp atat de scurt. Si asa au trecut 3 ani. Totusi...

"Recompensa cuvenita domnului Iulian Enache pentru descoperirea tezaurului a fost evaluata la suma de 42 de mii de euro, reprezentand 45 la suta din valoiarea reala a tezaurului"


Sursa: muzeul national de istorie al romaniei

IULIAN ENACHE: nu sunt suparat pe nimeni, dar consider ca recompensa respectiva si consider ca este meritul meu ca tezaurul a ajuns acolo. Da, am actionat in instanta muzeul national si ministerul culturii.

Reprezentantii Muzeului National de Istorie spera sa ii poata plati cat mai repede suma cuvenita.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si