Sobotka a spus ca demisia ar putea permite guvernului sustinut de trei partide de a se regrupa fara Babis, un miliardar care a intrat in politica in 2011, sau ar putea duce la organizarea de alegeri anticipate, inainte de data planificata pentru 20-21 octombrie.

Premierul i-a cerut lui Babis sa explice afacerile sale financiare, inclusiv folosirea unor lacune legislative pentru a emite obligatiuni neimpozitate.
Babis a negat orice neregula.

Un purtator de cuvant al miscarii sale politice, ANO, nu a fost disponibil pentru comentarii, iar un purtator de cuvant al Ministerulu ide Finante a refuzat sa faca declaratii.

Conflictul are loc in conditiile in care partidele se pregatesc pentru alegerile din octombrie, iar sondajele indica o victorie solida a ANO.

”Nu pot, ca premier, sa port responsabilitatea unei situatii in care o  persoana cu un trecut neclar ocupa functia de ministru de Finante. Din acest motiv, adopt singura solutie rezonabila, care este ca guvernul sa demisioneze”, a declarat Sobotka reporterilor.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Sobotka era asteptat sa il demita pe Babis, dar sa lase in functie restul guvernului, dar a explicat ca acest lucru l-ar fi transformat pe acesta intr-un ”martir”.

Miscarea ANO conduce in sondaje, fata de social-democratii lui Sobotka, cu peste 10 puncte procentuale.

Demisia ii ofera posibilitatea presedintelui Milos Zeman sa numeasca un nou premier.

Alegerile anticipate pot avea loc daca partidele parlamentare vor conveni sa devanseze scrutinul.


Sobotka a spus ca se va intalni cu Zeman pentru a conveni momentul demisiei guvernului.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si