UPDATE: Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, ramane sub control judiciar in dosarul in care este judecat pentru ca ar fi obtinut pe nedrept fonduri europene, dupa ce Curtea de Apel Constanta a respins, luni, solicitarea DNA de inlocuire a acestei masuri preventive cu arestul la domiciliu

Judecatorii Curtii de Apel Constanta au luat in discutie, vineri dimineata, solicitarea DNA de inlocuire a controlului judiciar cu arestul la domiciliu pentru arhiepiscopul Tomisului, amânând pronuntarea pentru luni.

La finalul sedintei de vineri, care nu a fost publica, avocata IPS Teodosie, Maria Vasii, a declarat jurnalistilor ca documentul in baza caruia DNA cere arestul la domiciliu este falsificat, fiind modificat anul.

”Am constatat cu stupoare ca in anul 2017 se practica inscrisuri intr-o maniera grosolana, si imi asum ceea ce spun. Vreau sa va spun ca aceasta cerere de astazi, de inlocuire a controlului judiciar cu arestul la domiciliu, privea un inscris pe care l-ar fi semnat IPS Teodosie la data de 12 mai, pentru ca Primaria Ovidiu sa elibereze un inscris pentru suprafetele de teren detinute de o cooperativa care gestioneaza terenurile. Aceasta adeverinta se elibereaza de Primarie cu o zi inainte, in 11 mai, ca atare se vede clar ca nu era necesar niciun inscris in 12 mai, a doua zi. De asemenea, dupa ce Inaltul Teodosie ar fi semnat acea adeverinta, se face o corectura, nu stim de catre ce persoana, si se schimba anul din 2016 in 2017, in mod fals.

Pe baza unui inscris falsificat, falsul fiind dovedit, pentru ca in dreptul schimbarii anului din 2016 in 2017 este semnatura celui care si-l asuma. In baza acestui inscris fals noi suntem astazi aici si o tara intreaga discuta de oportunitatea inlocuirii controlului pentru IPS Teodosie. Cât de departe poate sa mearga zelul in ziua de astazi, asa incât sa ajungem la asemenea ipoteze?”, spunea Maria Vasii.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Ea preciza ca semnatura de pe acel document este diferita de cea a arhiepiscopului Tomisului.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie- Serviciul Teritorial Constanta au solicitat Curtii de Apel Constanta inlocuirea masurii controlului judiciar cu masura arestului la domiciliu pentru Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, trimis in judecata, alaturi de alte persoane, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.

Potrivit DNA, in cererea procurorilor de inlocuire a masurii controlului judiciar se mentioneaza ca Teodosie Petrescu ”a demarat activitati de accesare a fondurilor europene, desi acest lucru i-a fost interzis in mod expres si neechivoc prin obligatiile stabilite in cadrul controlului judiciar”.

“In concret, in 12 mai 2017, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a imputernicit pe Stefan Aurelian, persoana având calitate de inculpat in acelasi dosar, sa reprezinte Arhiepiscopia Tomisului si pe numitul Petrescu Teodosie, precum si sa semneze si sa depuna documentatia pentru obtinerea adeverintei de suprafata de la Primaria Ovidiu, cu suprafata de 342,52 ha teren, din care 188, 75 ha vie.

Adeverinta era necesara a fi folosita in relatia cu APIA (Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura), din care sa reiasa ca Cooperativa Agricola Constanta Tomis figureaza cu 342,52 ha teren total, din care vie 188,75 ha”, se arata intr-un comunicat al DNA.

Conform sursei citate, prin emiterea imputernicirii ca Stefan Aurelian sa acceseze fonduri europene, Teodosie Petrescu a incalcat simultan cele doua obligatii care ii fusesera instituite prin masura controlului judiciar, si anume: sa nu desfasoare nicio activitate ce implica accesarea de fonduri europene in cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpusi, si sa nu se apropie de ceilalti inculpati din dosar, de martori, experti si sa nu comunice direct sau indirect cu acestia.

“A reiesit ca inculpatul Petrescu Teodosie a demarat prin interpusi, activitatea de accesare a fondurilor europene, adeverinta de suprafata fiind necesara in cadrul cererii unice SAPS in legatura cu care inculpatul a si fost trimis in judecata, iar Cooperativa Agricola Constanta Tomis este interpusa inculpatului Petrescu Teodosie. (Una dintre faptele pentru care inculpatul Petrescu Teodosie a fost trimis in judecata- cea aferenta campaniei 2016- era tocmai aceea ca, in calitate de Arhiepiscop al Tomisului, folosindu-se de interpusa Cooperativa Agricola Tomis, reprezentata de inculpatul Stefan Aurelian, a incercat sa acceseze fonduri europene prin APIA, declarând in fals ca foloseste anumite suprafete agricole)”, au mai precizat procurorii DNA.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Tradiția pe care Lora a refuzat să o respecte la nuntă: ”Este un obicei barbar”- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

Procurorii DNA Constanta au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si