Magistratii Curtii de Apel Alba Iulia au mentinut decizia Tribunalului Alba, data in luna martie a acestui an, prin care un numar de 28 de persoane, intre care un om de afaceri din Alba Iulia, angajati ai acestuia si functionari ai unei banci, au fost achitate definitiv de Curtea de Apel Alba Iulia intr-un caz de abuz in serviciu cu un prejudiciu de aproximativ 11 milioane de euro.

In acelasi timp, Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelurile declarate de Ministerul Public- Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie- Directia Nationala Anticoruptie- Serviciul Teritorial Alba Iulia, partea civila Banca Comerciala Romana SA si experta Turta Ana impotriva sentintei penale pronuntata de Tribunalul Alba si a desfiintat aceasta sentinta care prevedea achitarea a patru dintre inculpati pentru spalare de bani.

„Desfiinteaza sentinta penala atacata privind achitarea inculpatilor Buda Mihai Dan, Bratima Nicolae, Soare Angela-Delia si Stere Ionut-Gabriel pentru savarsirea infractiunilor de spalare a banilor si dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Alba” se mai arata in comunicatul de presa al Curtii de Apel Alba Iulia.

Decizia Curtii de Apel Alba Iulia este definitiva.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Cele 28 de persoane, intre care un om de afaceri din Alba Iulia, angajati ai acestuia si functionari ai unei banci, au fost achitate anterior de Tribunalul Alba, hotararea instantei fiind fundamentata pe decizia Curtii Constitutionale nr.

405/ 2016, prin care s-a limitat pedepsirea abuzului in serviciu, respectiv s-a stabilit ca abuzul in serviciu poate fi pedepsit penal doar in cazul incalcalcarii unui act normativ cu rang de lege.

Persoanele au fost trimise in judecata, in anul 2014, pentru abuz in serviciu, complicitate la abuz in serviciu, fals sau spalare de bani, cazul fiind instrumentat de DNA Alba Iulia, iar prejudiciul fiind estimat la peste 11 milioane de euro.

In fapt, procurorii anticoruptie au stabilit ca inculpatii au facilitat sau au beneficiat de 56 de credite corporate acordate pentru mai multe firme, printre care si cea a omului de afaceri din Alba Iulia, Gelu Iancu, creditele fiind acordate cu incalcarea normelor si conditiilor de aprobare, acceptarea unor documentatii incomplete, favorizarea clientului prin punctaje stabilite incorect sau neverificarea situatiei clientilor.

”Acest lucru s-a materializat prin depasirea competentei de aprobare, acceptare de documentatii incomplete, neconstituirea si raportarea catre centrala BCR SA a unor firme ca debitor unic fata de care banca inregistra expunere, acordarea de punctaje care favorizau clientul pentru eludarea conditiilor de acordare, neverificarea indeplinirii de catre solicitanti a conditiilor impuse de normele bancare pentru incheierea conventiilor de creditare precum si a destinatiei sumelor acordate, nerespectarea conditiilor pentru reactivarea si restructurarea creditelor, neurmarirea derularii creditelor de la acordare pana la rambursarea integrala, obtinand astfel un folos material necuvenit pentru acestea, corelativ cu producerea unui prejudiciu in patrimoniul unitatii bancare”, aratau procurorii DNA.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

BCR s-a constituit parte civila in acest caz cu un prejudiciu stabilit la 11,34 milioane de euro.

Curtea de Apel Alba Iulia a emis, in 9 februarie, prima decizie in care a constatat dezincriminarea unor prevederi ale infractiunii de abuz in serviciu si a stabilit incetarea executarii pedepsei de trei ani de inchisoare cu suspendare data in cazul fostului secretar general al Consiliului Judetean Hunedoara Dan Daniel, acuzat ca ar fi intervenit intr-un concurs organizat la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Instanta a motivat anularea condamnarii prin faptul ca o decizie din 2016 a Curtii Constitutionale a dezincriminat partial abuzul in serviciu, aratand ca inculpatul fusese condamnat pentru ca a incalcat o hotarare de guvern, nu o lege, o ordonanta sau o ordonanta de urgenta.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si