Cristian este un baietel de 7 ani cu ADHD, care a fost victima comportamentului abuziv si discriminator al propriei invatatoare in clasa pregatitoare din scoala Generala Nr. 92 din Bucuresti. in ciuda existentei unui certificat de orientare scolara catre invatamantul de masa si a eforturilor depuse de parinti pentru a facilita incluziunea copilului lor, doamna invatatoare a refuzat accesul profesorului de sprijin la clasa, l-a umilit in mod sistematic pe Petre, l-a exclus de la activitatile extra-curriculare si l-a amenintat si trimis acasa in repetate randuri.

Mai mult, acelasi cadru didactic a inteles sa sustina coalizarea celorlalti parinti impotriva lui Petre, care au semnat petitii de excludere a acestuia din clasa si au facut greva prin absentarea de la ore.
in acest context, parintii lui Cristian, ajunsi la limita disperarii au fost nevoiti sa isi transfere copilul la o alta scoala, parcurgand astfel o distanta foarte mare pentru ca micutul Cristian sa poata beneficia de educatie.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Pe cale de consecinta, CNCD a constatat fapta de discriminare si a sanctionat invatatoarea cu o amenda de 1.000 lei deoarece a aplicat "un tratament injust, degradant si umilitor” fata de Petre si a solicitat scolii Generale Nr. 92 din Bucuresti sa ia toate masurile necesare pentru a evita situatii discriminatorii de marginalizare/discriminare fata de copiii cu cerinte educationale speciale.

"Copiii cu dizabilitati au dreptul conform legii sa invete in scolile de masa. Situatia lui Cristian este, din pacate radiografia unui scenariu devenit clasic in Romania fata de copiii cu dizabilitati care acceseaza invatamantul de masa: refuzul profesorului de a accepta elevul cu CES si coalizarea parintilor de copii tipici impotriva acestuia.

Aceasta noua victorie la CNCD a organizatiei noastre nu face decat sa reflecte eroarea majora pe care o fac acesti profesori si parintii intoleranti, eroare care se pedepseste conform legii. Parintii si profesorii trebuie sa inteleaga pe cale amiabila sau prin coercitie ca locul copiilor cu dizabilitati este in scolile de masa, alaturi de toti ceilalti copii”, declara Madalina TURZA, presedinte CEDCD.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si