Incepand din acest punct, provocarile ce-ti vor aparea in cale vor fi diferite, poate chiar mai complicate, insa cu siguranta iti vor aduce satisfactii din ce in ce mai mari, odata ce le vei depasi.

Pentru un manager aflat la inceputul carierei ar trebui sa primeze raportul cu oamenii din echipa sa, alaturi de care sa poata forma o “masinarie” eficienta si productiva, care sa necesite pe parcurs doar reglaj fin.

Pentru a putea atinge acest nivel de leadership e nevoie de multa munca, determinare, adaptabilitate, precum si o atitudine pozitiva si incurajatoare, care sa inspire in ceilalti nevoia de performanta, in detrimentul plafonarii. In cele ce urmeaza am conturat noua sfaturi care sa te ajute sa pornesti cu dreptul in aceasta noua etapa a carierei tale, orientata, bineinteles, catre succes.

1. Foloseste tehnologia in avantajul tau si al companiei

Pentru managementul afacerilor, avansul tehnologic din ultimii ani a inlesnit colaborarea eficienta in cadrul unei firme. Ajuta-te de resursele de software disponibile la momentul actual, adoptand un sistem ERP (Enterprise Resource Planning- planificarea resurelor companiei) ce reuneste activitatea tuturor departamentelor intr-o aplicatie unica. Astfel, managementul poate fi realizat atat la nivel macro, cat si micro, avantajele unui astfel de soft fiind multiple. Utilizand cea mai buna aplicatie ERP vei avea o baza de date integrata, astfel ca toate informatiile necesare business-ului vor fi la indemana.

Sistemul de raportare este unul complex, iar urmarirea atingerii diferitelor obiective va fi mult mai usoara. Mai mult decat atat, un soft ERP economiseste bani, resursele companiei fiind usor de gestionat, fara pierderi cauzate de lipsa comunicarii.

2. Fii lider, nu sef

Cel de-al doilea sfat vine de la Richard Branson, fondatorul Virgin Group si un afacerist de talie mondiala. Un simplu sef este urmat de catre subordonatii sai orbeste, fara implicare si responsabilitate, motivatia fiind, in principal, teama de esec.

Insa un lider inspira, ii ridica pe oameni odata cu el, iar acestia isi vor dori sa ii depaseasca asteptarile de fiecare data, cautand mereu succesul. Incearca sa nu iti impui punctul de vedere intr-un mod agresiv, ce poate naste frustrari, ci argumenteaza-ti viziunea si apropie-ti echipa, astfel incat atunci cand ai ceva de spus, sa fii ascultat activ. Aminteste-ti de lucrurile care te deranjau la fostii tai manageri, si incearca sa nu le repeti greselile. Condu prin puterea exemplului, stabilind o atmosfera profesionala bazata pe incredere si respect reciproc.

3. Imbratiseaza diferentele din cadrul echipei tale

Frumusetea unui job in management este ca supervizeaza munca unei echipe formate din oameni diferiti, astfel oferind posibilitatea de a invata (in ambele directii) in mod continuu. Vei avea de condus caractere tari si firi impulsive, oameni timizi sau mereu nemultumiti, iar fiecare dintre ei este o rotita ce trebuie sa se invarta, pentru ca sistemul, per total, sa functioneze. Da-ti seama de faptul ca diferentele existente sunt un avantaj, si nu o hiba, pentru ca ai la dispozitie gandiri variate, ce pot aduce contributii salvatoare in situatii critice.

4. Tine sedinte regulate

Este important sa fii la curent cu ceea ce se intampla in cadrul echipei pe care o coordonezi, asa ca organizeaza sedinte saptamanale. Faptul ca munca se desfasoara in cadrul unui birou ce reuneste mai multi oameni laolalta nu este de ajuns pentru ca activitatea sa fie realizata in echipa.

In acest sens, sedintele regulate pot fi liantul ce ii uneste pe angajati si ii indruma spre un tel comun. Nu uita, insa, ca inainte sa avansezi in postura de manager, sedintele nu erau tocmai un prilej de bucurie. Mentine o atmosfera de lucru pozitiva si incearca sa nu lungesti inutil discutii interminabile, care nu sunt constructive.

5. Nu te teme sa delegi sarcini

Pentru ca ai urcat in ierarhie, e momentul sa te concentrezi la un nivel superior in cadrul business-ului. Acum trebuie sa vezi imaginea de ansamblu si nu doar o mica parte din activitatea companiei. Nu este nevoie sa te mai ocupi personal de task-uri minutioase, asa ca ai incredere in echipa ta si deleaga sarcini care nu mai fac parte din responsabilitatile tale. Asta ii va face pe oameni sa se simta pretuiti, pentru ca le oferi posibilitatea de a te ajuta sa conduci eficient echipa, prin faptul ca vei avea timp sa te ocupi de aspecte operationale.

6. Gaseste-ti un mentor

Cauta pe cineva care conduce in stilul in care ti-ai dori sa o faci si tu si roaga-l sa te indrume in aceasta noua etapa a carierei tale. Poate fi vorba de un alt manager din cadrul companiei in care lucrezi sau un fost angajator. Daca accepta, adreseaza-i intrebari specifice, fara temeri, pentru ca mai mult ca sigur s-a lovit in trecut de situatii similare si vei avea de invatat din experienta sa.

7. Stabileste relatii profesionale cu oamenii din echipa ta, nu prietenii

Motivul pentru care prietenia dintre un manager si subordonatii sai nu este o idee tocmai buna este simplu- feeback-ul negativ nu va fi oferit, iar astfel risti sa nu identifici posibile greseli pe care le faci sau sa nu poti atrage atentia asupra greselilor altora. Nu trebuie sa ajungi in extrema cealalta si sa nu fii sociabil, insa angajatii tai trebuie sa inteleaga faptul ca relatia cu tine este una profesionala, care urmareste interesele companiei, nu una personala, in care nu obiectivele job-ului primeaza.

8. Ai grija de echipa ta

Uneori vor exista presiuni externe pentru indeplinirea anumitor sarcini imposibil de atins. Acest lucru trage dupa sine un stres imens pentru echipa ta. Nu-ti fie teama sa negociezi termene limita si conditii de lucru, aparandu-ti oamenii, mai ales cand o solicitare este nerezonabila. Te vei simti adesea prins intre ciocan si nicovala, insa incearca sa gasesti o cale de mijloc, care sa impace interesele ambelor parti, iar echipa ta iti va fi recunoascatoare pentru asta, fapt ce se va traduce in performante crescute.

9. Recunoaste meritele si ofera feedback pozitiv

Un procentaj mai mare de 50% din oamenii care aleg sa demisioneze si sa isi caute alt loc de munca sunt motivati de ideea ca nu sunt subapreciati. Atunci cand identifici o munca bine facuta, ofera feeback pozitiv si specific si lauda-ti oamenii cand fac performanta.

Nu-ti face griji daca nu stii cum sa faci totul din prima zi, pentru ca “nimeni nu s-a nascut invatat”. Ai ajuns pana aici, ceea ce inseamna ca ai aptitudini care te recomanda pentru noua ta pozitie. Creeaza obiective clare cu ajutorul echipei tale si urmariti impreuna progresul.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

 

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si