„De exemplu, dacă vă duceți înt-un spital cu cardul de sănătate și sunteți alergic la o substanță, dar nu mai țineți minte la care, nici medicul nu poate verifica și nu vă poate spune, pentru că au fost criptate integral fișierele pacienților”, transmite Andreea Gurban.

"Deci în primul rând toate documentele care sunt eliberate de către un spital sunt eliberate dintr-un sistem informatic, care dacă este blocat bineînţeles că îngreunează foarte mult activitatea de internare, de exemplu, de eliberare a reţetelor.

Până la urmă, pierderea datelor ar fi o problemă majoră, de neconceput, spun eu", a spus, la rândul său, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Exista mai multe modalități prin care puteți să vă feriți de acest tip de atacuri. În primul rând, nu accesați un fișier de la un expeditor necunoscut și nu dați click nici pe așa-zisele oferte tentante.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"- wowbiz.ro

Citeste si: Reacția SRI după atacul cibernetic asupra spitalelor

În cazul în care credeți că sunteți victima unui atac cibernetic, cel mai bine este să apelați numărul 1911 și experții Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT-RO vă vor ajuta de îndată.

Din notificările primite, CERT-RO a identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase de tip ransomware la nivel național în ultima perioadă, observându-se că, pe lângă utilizatorii casnici, atacatorii și-au îndreptat atenția în special către instituții din domeniul sănătății, numărul entităților afectate fiind în creștere.

Citeste si: Atacuri cibernetice asupra mai multor spitale din România. Cum sunt afectați pacienții și ce spune ministrul Sorina Pintea

Alte recomandări de la CERT-RO:

- asigurați-vă că aveți un backup al fișierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la rețea
- asigurați-vă că dispozitivele pe care le utilizați atunci când navigați online sunt updatate și au instalate soluții de securitate (firewall, antivirus, antimalware etc.)
- apelați numărul unic 1911 pentru raportarea acestor incidente
accesați ghidurile puse la dispozție pe site-ul CERT-RO

Toate detaliile despre atacul cibernetic asupra spitalelor și reacțiile autorităților, la Știrile Kanal D de la ora 19.00.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si