Cu un aer vadit superior si iritata de femeia care ii cere insistent ajutorul, operatoarea de la 112 isi incepe dialogul cu victima in zeflemea. Desi femeia batuta ii vorbeste respectuos si incearca sa ii spuna ca agresorul tocmai scapa, dispecera pare mai dornica s-o umileasca, decat s-o ajute.

Strigatul de ajutor al victimei o deranjeaza vadit pe cea care trebuie sa dea dovada de calm si rabdare, in relatie cu oricine, indiferent de etnie.

Fara sa puna pret macar o clipa pe egalitatea de sanse, dispecera uita de legi si n-are respect fata de victima care ii cere ajutorul.

Citeste si: VIDEO| Reacția STS în scandalul femeii jignite după ce a sunat la 112. Ce s-a întâmplat cu operatoarea

Iritata degeaba, operatoarea nu isi da seama ca intreaba a treia oara, acelasi lucru: victima se afla in zalau, dupa cum i-a precizat deja in doua randuri, si este coplesita de panica din cauza unui barbat care a batut-o.

Desi isi tinea copilul la piept, individul- sofer al unei firme de transport persoane- a lovit-o pana cand i-a rupt pe picioare coada de la matura. Scena s-a petrecut in vazul tuturor insa nimeni n-a intervenit.

Daca pana acum, dispecera de la 112 s-a abtinut sa-si manifeste fatis tendintele discriminatorii, din acest punct, convorbirea ia o turnura care tradeaza clar rasismul: in loc sa redirectioneze cat mai repede apelul, cea platita din banii statului sa trimita ajutoare oricui are nevoie incheie convorbirea cu jigniri incredibile:

Apelul este redirectionat, apoi, catre politistul de serviciu.

Si in cazul sau, indolenta e mare!

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Politist: Ce urgenta ai, lasa-ma cu povestile!

Martor: Soferul cu care voia sa mearga o tiganca, ca spun asa, cu doi copii. Nu a luat-o si a luat matura si a dat si in ea, si in copil.

Desi procedura il obliga, agentul nu i-a cerut victimei informatii despre ce i s-a intamplat si in aceeasi maniera respingatoare, a chemat-o la sediul politiei daca vrea sa depuna plangere. Batuta si umilita, femeia cu doi copii, a asteptat degeaba un echipaj care n-a mai sosit!

Cazul a iesit la iveala dupa o ancheta realizata de cotidianul Libertatea.

DIANA MESESAN- jurnalist LIBERTATEA: Cazul asta este perfect pentru ca ne arata discriminarea la nivel structural. Vvem politia care o ignora, avem 112 care ignora, oamenii care o injura pe internet, soferul care o bate, pasagerii care se uita si nu intervin.

In vreme ce in alte tari, discriminarea este considerata fapta penala, la noi, cei cu apucaturi rasiste scapa doar sanctionati. Operatoarea in cauza a ramas, ulterior, fara loc de munca.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

RAED ARAFAT, secretar de stat: Este sub orice critica modul in care s-a vorbit. Nu e admisibil. Comportamentul nu trebuie generalizat si nu trebuie sa ne gandim ca toti se comporta asa la 112, insa aici e o situatie unde trebuia sa se ia o masura impotriva ei si am inteles ca s-a luat: persoana a fost eliminata din centrul 112 salaj.

Sociologul Gelu Duminica spune ca purtarea angajatei de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale este insasi oglinda societatii in care traim.

GELU DUMINICA, sociolog: In momentul in care cineva de etnie ridica vocea, acea ridicare a vocii nu este vazuta ca un stres emotional, ci este vazuta drept o tiganeala. In momentul in care cineva isi cere drepturile si apartine unui grup vulnerabil este des atacat cu o sintagma care sa ii arate locul lui in societate- „cioara”.

Cazul femeii de etnie roma, discriminata de operatoarea de la 112 iese la iveala la doar cateva saptamani dupa ce Alexandra- fata rapita la Caracal- a apelat Serviciul de Urgenta, ca sa ceara ajutor.

Din pacate, echipajele au ajuns la ea cand era deja prea tarziu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si