Majoritatea oamenilor cu varice nu au vreo boală și de multe ori apar fără motive aparent, ne spun medicii CardioClinic.

 Venele varicoase nu cauzează simptome sau complicații de cele mai multe ori, dar unii oameni le consideră inestetice. Dacă tratamentul este recomandat, sau dorit din motive cosmetice, este folosită o procedură de le „închide”. Există câteva proceduri disponibile: termice, cu laser, sau cu chimicale injectate în vene.

Aceste metode au înlocuit metodele clasice chirurgicale, de a exciza venele.

 

Venele normale ale piciorului

Venele sunt vase de sânge care întorc sângele la inimă de la organele organismului. Sângele urcă, contragravitațional, în venele piciorului și se varsă în vene mai mare care urcă către inimă.

Există trei tipuri de vene în picior:

 

  • Vene superficiale, care sunt cele imediat de sub suprafața pielii. Adesea venele superficiale pot fi văzute sau simțite. Venele superficiale sunt acelea care se dezvoltă în vene varicoase.
  • Vene profunde, care trec prin mușchi. Acestea nu pot fi văzute sau simțite.
  • Numeroase vene mici comunicante (perforante), care trec sângele din venele superficiale în venele profunde.

 

 

În venele mai mare, există niște valve care se deschid într-un singur sens.

Aceste valve previn circulația sângelui în direcția greșită. Atunci când stăm în picioare, există o coloană semnificativă de sânge între inimă și picioare. Gravitația tinde să tragă sângele înapoi, dar valvele venelor previn acest fenomen și contribuie la circulația normală a sângelui.

 

Ce sunt venele varicoase?

Venele varicoase sunt secțiuni de vene care sunt lărgite (dilatate) și care sunt localizate fix sub suprafața pielii.

Cel mai frecvent sunt situate pe picior. Sunt ușor de văzut, deoarece au un aspect gros. Pot fi mai puțin evidente la persoanele supraponderale, fiind mascate de țesutul adipos.

 

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: De ce a atacat Israelul cu forțe terestre Libanul. Premierul Benjamin Netanyahu: ”Trăim momente de răscruce”- wowbiz.ro

Ce cauzează venele varicoase?

Se consideră că pereții venelor pot deveni slăbiți în anumite secțiuni. Aceste secțiuni apoi se lărgesc și devin mai proeminente. Dacă acest fenomen se petrece în apropierea unei valve, există șansa ca valva să nu se mai închidă în mod corect și, în consecință, sângele să regurgiteze. Odată ce se întâmplă acest fenomen, există presiune suplimentară asupra venei, ceea ce poate duce la lărgirea suplimentară a ei și la mai multe valve care să nu se închidă corect. Sângele apoi se acumulează în vena lărgită și o face și mai evidentă.

 

Cine este la risc pentru varice?

Femeile dezvoltă varice mai des ca bărbații. Majoritatea persoanelor cu varice nu au nicio boală care să le cauzeze, ele apărând fără motive aparente. Cu toate acestea, riscul de a le dezvolta este crescut în funcție de câțiva factori:

 

  • Sarcina. În sarcină, șansa de a face varice crește deoarece fătul poate cauza presiune suplimentară asupra venelor. În plus, hormonii secretați în timpul sarcinii tind să relaxeze pereții venelor. Cu cât o persoană naște mai mulți bebeluși, cu atât riscul de a face varice permanente crește. Venele varicoase tind să apară sau să se agraveze în timpul sarcinii, dar de multe ori se îmbunătățesc după naștere.
  • Vârsta. Sunt mai comune pe măsura ce avansați în vârstă.
  • Supragreutatea. Pare să crească riscul pentru femeie, dar nu și pentru bărbați.
  • Statul în picioare pentru mult timp. Slujbele care implică mult stat în picioare ar putea influența apariția varicelor. Cu toate acestea, nu există multe studii științifice care să să sprijine această teorie.

 

 

Uneori, există o boală care ar putea cauza varice, de exemplu:

 

  • Un cheag de sânge (tromboză) sau injurie într-o venă profundă a piciorului
  • Mai rar, o tumoră a pelvisului (partea inferioară a abdomenului) care blochează curgerea sângelui la baza piciorului
  • Foarte rar, venele varicoase sunt date de vase de sânge anormal formate din naștere.

 

 

Care sunt simptomele venelor varicoase?

Majoritatea persoanelor cu varice nu au simptome. Unii oameni sunt îngrijorați de aspectul varicelor. Varicele mari pot durea sau să dea mâncărime.

 

Citeste si: Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația lui Alin Oprea. Cine știe oare câte se află în spatele acestui munte de talent?"- kfetele.ro

Citeste si: Imagini incredibile cu Alin Oprea și Larisa Uță! Au mers în fața altarului în urmă cu 25 de ani, dar au divorțat în 2021. Ce spune artistul acum despre fosta soție, cu lacrimi în ochi?- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Care sunt complicațiile venelor varicoase?

Majoritatea persoanelor cu varice nu au complicații. Complicațiile apar într-un număr restrâns de cazuri. Complicațiile sunt datorate presiunii crescute în venele varicoase, care duc la modificări ale vaselor mici de sânge din piele. Dacă complicațiile apar, acest lucru se întâmplă în mod normal la câțiva ani după apariția varicelor. Este imposibil de prezis cine va face complicații. Dimensiunile vizibile ale varicelor nu sunt corelate cu riscul de apariție ale complicațiilor.

 

Complicațiile pot include:

 

  • Inflamația venelor (tromboflebita)
  • Edemele picioarelor
  • Modificări ale pielii deasupra varicelor proeminente. Modificări posibile sunt decolorații, eczeme sau ulcerații.
  • Foarte rar, varicele pot sângera.

 

 

Am nevoie de tratament pentru varice?

Majoritatea persoanelor cu varice nu au nevoie de tratament. Ați putea solicita tratamentul pentru una din următoarele situații:

 

  • Dacă apar complicații, dintre cele menționate superior. Dacă aveți varice care sângerează, solicitați tratament de urgență
  • Pentru simptome de mâncărime sau disconfort
  • Din motive cosmetice
  • Dacă aveți o combinație de varice problematice și boală arterială (probleme cu circulația sau boală arterială periferică).

 

În aceste situații, medicul dumneavoastră vă va consulta și este posibil să vă recomande o investigație numită ecografie Doppler vasculară.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si