Tochitura. Cum se prepară corect. O rețetă excelentă pentru weekend!
Tochitura este un preparat delicios, ce se prepară super ușor și care este foarte gustos, motiv pentru care n-ar trebui să eziți să o gătești. Ca să te bucuri de o tochitură delicioasă, însă, este musai să adaugi peste carne o ceașcă de vin alb sec, întrucât va face carnea mai fragedă și mai aromată. Ba mai mult, ar trebui să o condimentezi cu cimbru, piper, foi de dafin și usturoi.
1 kg de carne de porc 150 de grame de slănină tăiată sub formă de cuburi mici 150 ml de vin alb sec sare, piper, cimbru, foi de dafin 6,8 căței de usturoi
Carnea de porc se taie cuburi (3×3 cm), iar apoi, într-un ceaun din tuci se pune la topit untură ori slăninuță tăiată cubulețe (dacă nu avem putem pune la încins câteva linguri de ulei, cât să ungă bine fundul ceaunului), apoi se adaugă carnea.
Se amestecă cu o lingură/spatulă din lemn până se albește carnea pe toate părțile, apoi se adugă câte o ceșcuță de apă și se lasă la fiert.
Tochitura. Când scade mai adăugăm câte un pic de apă și amestecăm, așa încât carnea să fiarbă la foc scăzut.
Se adaugă sare după gust, piper, foi dafin și cimbru. După ce scade apa și carnea capătă acea culoare maronie se înăbușă cu vin. Spre final se adaugă usturoiul mărunțit și se mai lasă la fiert 5-10 minute. Tochitura moldovenească poate să conțină, după preferințe, cârnăciori ori organe de porc (ficat și rinichi). Acestea trebuie adăugate în ceaun după ce friptură trage primul clocot. La un kilogram de carne se adaugă cel mult 300 gr de cârnăciori și 250 grame de organe, tăiate cubulețe.
Tochitura. Când totul este gata, pe o farfurie întinsă se așează în mijloc mămăliguța, deasupra se pune ochiul prăjit cu brânză sărată rasă deasupra iar în jurul mămăliguței se pune tochitură cu sos.