Escrocii- care în doar două zile au dat lovitură după lovitură- au acționat după un scenariu uluitor- profitând din plin de lacunele din legislație. După ce au reușit să obțină datele de identificare ale mai multor persoane, și-au procurat o cartela reîncărcabilă și s-au apucat să sune la companiile de telefonie mobilă ca să ceară portarea numerelor deținute de victime.

O dată ce aveau numele și codurile numerice personale, contactau băncile ca să schimbe parolele aplicațiilor de internet banking.

Citeste si: Nu sunați înapoi la aceste numere de telefon! Vă veți trezi la finalul lunii cu facturi gigantice, fără să știți de ce

Astfel, au reuşit să obţină parolele de acces pentru trei conturi bancare diferite. Au căutat bunuri de lux pe internet, au vorbit cu vânzătorii şi au transferat banii în conturile lor chiar din conturile victimelor către vânzători.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

De pe intenet au cumpărat mai multe ceasuri scumpe și bijuterii de la designeri cunoscuți. Dar s-au dus și prin malluri- de unde au achiziționat haine și încălțăminte. Din primul cont bancar s-au evaporat cât ai clipi 9 mii de euro. Potrivit anchetatorilor, infractorii i-au convertit în lei și au plătit bunurile în tranșe- o dată 23 de mii de lei, apoi 20 de mii de lei.

Tranzacțiile s-au făcut în aceeași zi.

În speranța că nimeni nu le va da de urmă, au ridicat personal bunurile cumpărate. Au urmat apoi încă două victime, prejudiciul total ridicându-se la peste 40.000 de euro.

Peste 1.000 de români, cu conturile golite. Val de infracțiuni cibernetice

MAGDA POPESCU, MICROSOFT DIGITAL CRIMES UNIT: Lumea în care trăim şi-a mutat reperele în online, atunci şi infracţionalitatea şi furtul s-au mutat acolo, urmele sunt mai uşor de ascuns câteodată.

Când s-au văzut fără bani în conturi, oamenii au făcut plângeri, iar procurorii DIICOT au început o anchetă. După o lună au reușit să-i prindă pe cei doi indivizi. Au fost depistați inclusiv după imaginile surprinse cu ei în mallurile unde au cheltuit banii furați.

În locuințele lor din București și Ploiești a fost descoperit un adevărat arsenal- 22 de telefoane mobile și cartele SIM, 16 sisteme informatice și dispozitive de stocare a datelor informatice, 15 ștampile, dar și dispozitive de aplicare a timbrului, semn că escrocii nu erau la prima faptă de acest fel.

OFIŢER COMBATEREA CRIMINALITĂŢII INFORMATICE: "Foarte important de ştiut, în momentul în care am folosit în mediul online cardul bancar, securitatea noastră tinde spre zero. Odată ce am folosit în online, putem să considerăm că la orice moment, datele cardului pot ajunge în mâna unui infractor cibernetic".

Citeste si: VIDEO| La spital, după atacul cibernetic. Mii de pacienți au avut de suferit. Cum s-au descurcat medicii

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Îngrijorător e că sunt tot mai multe astfel de cazuri. În ultimele luni, potrivit statisticilor, peste o mie de români au rămas cu conturile goale.

SORIN STĂNICĂ, COMISAR POLIȚIE: „Am văzut recent în lista mea de prieteni o persoană care avea data de naștere complet vizibilă... este un element care poate contribui. Din păcate, o astfel de situație poate fi exploatată".

S-a ajuns la un val atât de mare de infracțiuni cibernetice o dată cu tehnologia care a avansat fulgerător. Comerțul virtual- plata la un click distanță sau cu telefonul- contribuie la riscuri, dar mai grav e că nici companiile de telefonie mobilă și nici băncile nu și-au securizat destul de bine practicile.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si