Noi greve sunt așteptate în Belarus după un weekend care a văzut zeci sau chiar sute de mii de oameni în stradă pentru a cere plecarea președintelui Alexander Lukashenko, scrie BBC.

Liderii din opoziție au solicitat greve pe măsură ce furia crește în ceea ce privește acțiunile de violență ale poliției, precum și presupusele nereguli de la votul din 9 august.

Duminică, președintele Lukashenko și-a chemat suporterii să-și apere țara și independența. 

Citeste si: Și-a prevestit moartea? Mesajul cutremurător postat de Tavy Puștiu înainte de tragicul accident

Rusia, suport militar pentru președintele Lukaşenko  

Rusia a anunţat că i-a transmis liderului belarus Alexadru Lukaşenko că este pregătită să îi ofere asistenţă militară, dacă va fi necesar, în condiţiile în care aproximativ 200.000 de oameni au ieşit duminică în stradă, la Minsk, în cel mai amplu protest de până acum, cerând repetarea alegerilor, transmite CNBC.

Citeste si: Polițist de 43 de ani, răpus de coronavirus

Cel puţin doi protestatari au murit şi mii au fost reţinuţi în timpul demonstraţiilor, începând de la alegerile de duminica trecută.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Kremlinul a anunţat că preedintele Vladimir Putin i-a spus preşedintelui Lukaşenko că Moscova este pregătită să ofere Belarusului asistenţă în concordanţă cu un pact militar colectiv şi că asupra ţării sunt exercitate presiuni externe. Comunicatul Kremlinului nu precizează de unde provin presiunile.

Lukaşenko se află la putere de 26 de ani

La demonstraţii, oamenii au purtat steaguri roşii şi albe i au scandat ”Lukaşenko demisia” şi ”Nu vom uita sau ierta”.

Oponenţii lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, afirmă că votul a fost trucat pentru a ascunde faptul că cesta a pierdut sprijinul oamenilor. Preşedintele neagă că ar fi pierdut alegerile, citând rezultatele oficiale, potrviti cărora a obţinut peste 80% din voturi.

Citeste si: Virgil Musta, avertisment despre începerea școlii. Cine poate face forme grave de coronavirus

Lukaşenko, care este presat de Uniunea Europeană pentru că a intervenit dur împotriva demonstranţilor, afirmă că tancurile NATO au fost desfăşurate la 15 minute de graniţa belarusă.

NATO a anunţat că monitorizează îndeaproape situaţia din Belarus, dar că nu a desfăşurat trupe la graniţa vestică a ţării.

Citeste si: VIDEO- Și-a filmat propria moarte: Tavy Puștiu a murit după ce mașina sa a fost lovită de un tren

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Duminică a avut loc şi o demonstraţie de susţinere a lui Lukaşenko. ”Trupele NATO sunt la porţile noastre. Lituania, Letonia, Polinia şi Ucraina ne ordonă să organizăm noi alegeri”, a spus Lukaşenko susţinătorilor săi, adăugând că Belarusul ”va muri ca stat dacă ar fi organizate noi alegeri”.

”Nu v-am trădat niciodată şi nu o voi face niciodată”, a spus acesta.

Agenţia de presă rusă RIA a relatat că armata belarusă va organiza exerciţii în perioada 17-20 august, în vestul ţării.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si