Totalul deținuților din presă a crescut din nou, pentru al șaselea an la rând. La finalul anului 2021, 293 de jurnaliști se găsesc după gratii în întreaga lume.

În anul 2020, 280 jurnaliști  erau trimiși la închisoare. În ciuda faptului că țări precum Arabia Saudită și Turcia, cândva țări cu cei mai mulți jurnaliști închiși, un număr semnificativ de ziariști au fost eliberați. 

Motivele pentru care numărul jurnaliștilor încarcerați continuă să crească diferă de la o țară la alta.

Una dintre cele mai similare cauze este o intoleranță tot mai accentuată pentru reportajele și investigațiile independente.

Citeste si: Veronica, fiica fostului jurnalist Marius Zamfir, care a murit de cancer in 2010, a fost gasita. Fata a fost cea care a luat legatura cu mama

China, pe primul loc la numărul de jurnaliști închiși

Doar pentru că existau suspiciuni îndoielnice, China a arestat chiar și oameni din afara sferei jurnalistice. Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că ar fi avut legături cu oameni din mass-media. În total, sunt 50 de jurnaliști închiși de guvernul comunist de la Beijing.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Cum a devenit un român spaima Californiei. Andrei a ajuns să controleze mii de conturi din care a furat toți banii- antena3.ro

Citeste si: Mii de soldați francezi vor ajunge în România. Noile ordine primite de Hexagon din partea NATO. „Acum există un inamic”- wowbiz.ro

În China, închiderea jurnaliștilor nu este ceva nou. Este pentru prima oară însă când sunt deținuți jurnaliști în Hong Kong , fiind un rezultat al unor legi draconice implementate în 2020 ca răspuns la masivele proteste pro-democrație.

Citeste si: O jurnalistă de origine chineză a fost condamnată la închisoare pentru că investiga apariţia bolii COVID-19. Femeia este „pe moarte”, potrivit familiei

Myanmar, Etiopia și Belarus, în topul țărilor care au arestat cei mai mulți jurnaliști

În 2020, Myanmar nu avea niciun jurnalist după gratii. În acest moment, după represiunea juntei militare, sunt 26. Situația este cu mult mai gravă.

Mulți jurnaliști, printre ei și americanul Danny Fenster, au fost eliberați cu puțin timp înainte de a ieși raportul jurnaliștilor reținuți din acest an. Se poate să mai existe și alți oameni din media închiși, dar care nu au fost identificați ca reporteri. 

Fotojurnalistul Mahmoud Abou Zeid  trebuie să se prezinte în fiecare seară la secția de poliție pentru următorii cinci ani. Acesta se află „sub observația” poliției din 2019. Zeid petrece fiecare noapte în celulă și îi este interzis să își administreze proprietățile și bunurile materiale.

În Turcia și Arabia Saudită au fost produse schimbări 

În 2021, Turcia a eliberat 20 de jurnaliști, dintr-un total de 38, iar în Arabia Saudită sunt cu 10 jurnaliști mai puțini în închisoare. Au rămas  închiși alți 14, în condițiile în care niciun alt jurnalist nu a mai fost reținut în acest an.

Cele două țări au coborât în topul statelor care au închis cei mai mulți jurnaliști, dar acest lucru nu înseamnă că s-a produs o schimbare a politicii cu privire la jurnalismul independent din aceste țări.

Citeste si: Anunț important pentru pensionare! Cum se desfășoară recalcularea din oficiu a pensiilor- kfetele.ro

Citeste si: Kate Middleton, din nou la spital! Care este starea de sănătate a Prințesei de Wales după ce a anunțat că s-a vindecat de cancer- radioimpuls.ro

Citeste si: O româncă din Italia, vedetă pe OnlyFans, a pus pe jar autoritățile. Schema prin care Mădălina a păcălit statul cu 1,5 milioane de euro- antena3.ro

Citeste si: Este doliu în presă. Un alt jurnalist a pierit

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si