Într-un interviu acordat postului de televiziune NTV, preşedintele Erdogan a spus că l-a invitat pe omologul rus Vladimir Putin în Turcia în baza unei propuneri de a găzdui ambele părţi pentru o soluţie diplomatică şi o cale spre pace, adăugând că aşteaptă un răspuns din partea Moscovei.

Citeste si: Klaus Iohannis, întâlnire de urgență la Cotroceni cu premierul Nicolae Ciucă. Se complică situația în flancul estic al NATO

Erdogan: Unele dintre cererile Rusiei nu sunt plauzibile 

Recep Erdogan a mai spus că este nevoie de un dialog cuprinzător, care să abordeze unele din preocupările de securitate ale Rusiei, explicându-i-se în acelaşi timp Moscovei că unele din cererile sale nu sunt plauzibile.

Citeste si: Război Rusia- Ucraina 2022: Cum ar putea fi afectată România de un posibil conflict armat

În cursul săptămânii trecute, președintele Turciei și-a arătat disponibilitatea ca țara sa să servească ca mediator pentru stabilirea păcii între Rusia și Ucraina.

"Putem servi ca mediator pentru ca pacea să prevaleze între Rusia şi Ucraina", a declarat Erdogan vineri.

Rusia a respins precedentele oferte de mediere din partea Ankarei din cauza tensiunilor suscitate de vânzările de drone turceşti Ucrainei, potrivit Agerpres.

Rusia reacționează dur după amenințarea privind sancțiunile impuse lui Putin

Rusia a lansat miercuri noi avertismente la adresa SUA. Regimul de la Kremlin consideră "distructivă" ideea unor sancţiuni la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin, menţionată cu o zi în urmă de liderul de la Casa Albă, Joe Biden, în cazul unei invazii ruse în Ucraina.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

"Din punct de vedere politic, nu este dureros, este distructiv", a reacţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, apreciind că aceste sancţiuni nu vor avea niciun efect. 

Citeste si:  Ședință la Cotroceni pe fondul tensiunilor din Ucraina. România stabilește strategia politică și de securitate

Dimitri Peskov a mai spus că legislaţia rusă interzice în principiu înalţilor responsabili ai ţării să dispună de active în străinătate, apreciind prin urmare că astfel de măsuri "nu sunt deloc dureroase" pentru autorităţi.

Anchete realizate de media independente ruse, precum site-ul "Proekt.media", relevă că lucrurile nu stau tocmai aşa, mulţi oficiali de la Moscova ascunzându-şi averile în zone offshore, potrivit Agerpres.

Negocieri în "formatul Normandia" pentru evitarea războiului dintre Rusia și Ucraina

Miercuri, 26 ianuarie, a avut loc o reuniune a consilierilor diplomatici ai preşedinţilor rus, ucrainean, francez şi cancelarului german, în aşa-numitul format "Normandia", în care Franța și Germania au rol de mediatori.

"Sper că va fi o discuţie bună, deschisă şi care se va solda cu rezultate maxime", a spus Dmitri Peskov.

Din partea Rusiei la aceste discuţii a participat Dmitri Kozak, şeful adjunct al administraţiei de la Kremlin, responsabil de dosarul ucrainean.

România, decizii în CSAT privind situația dintre Rusia și Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), că nu este cazul ca vreun cetăţean român să se teamă de declanșarea unui conflict armat în Ucraina.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

"România, ca membru al NATO, care este cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, se bucură în prezent de toate garanțiile de securitate și nu este cazul ca vreun cetățean al României să se teamă. Îi asigur pe cetățenii României că suntem angajați împreună cu aliații și partenerii noștri să discutăm, să decidem și să punem în practică cele mai eficiente măsuri pentru siguranța noastră, a tuturor", a explicat șeful statului într-o declarație de presă.

Citeste si:  VIDEO| Klaus Iohannis, după ședința CSAT: "Suntem pregătiți pentru orice scenariu"

Președintele Iohannis a anunțat că România este pregătită pentru orice scenariu și a prezentat care au fost măsurile concrete adoptate de CSAT privind actuala criză de securitate creată de Rusia.

Iohannis a precizat că şeful Statului Major a prezentat în CSAT un plan de măsuri care vine în completarea planurilor deja existente, armonizate cu NATO, care vor avea ca rezultat o pregătire corespunzătoare a României pentru orice scenariu, menţionând că acest plan a fost aprobat de CSAT.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si