Îngroziți, ucrainenii au început să se adăpostească în stațiile de metrou, devenite acum buncăre improvizate. Între timp zborurile spre Ucraina din toate aeroporturile lumii au fost anulate.

S-a zdruncinat cerul azi dimineață, când explozii în lanț s-au auzit în apropiere de marile orașe.

Zgomotul de artilerie grea, fumul și focul i-au trezit pe ucraineni înainte de răsărit. Frica și haosul au luat locul speranței că pacea ar putea fi menținută.

Proporțiile dezastrului s-au văzut, cu adevărat, abia la lumina zilei. Un complex de apartamente din orașul Harkov s-au transformat în ruină, în urma bombardamentelor, iar in Regiunea Odessa: cel putin 6 militari au murit, dupa un atac cu rachete.

Citeste si: Cursul valutar explodează după atacul Rusiei din Ucraina. Anunțul BNR de euro și dolar. Panică pe bursa de la București

Mărturiile din infern vin chiar de la românii din zona de război

Român din Kiev: „Situația s-a înrăutățit în Kiev... așteptăm o mașină să ieșim de-aici.”

Dovada că la Kiev situația e critică stau imaginile din trafic: cozi kilometrice de mașini, cu oameni disperați, încearcă să părăsească orașul zdruncinat de explozii.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Joe Federman, reporter: „Aici, în Kiev, am auzit mai multe explozii pe timpul nopții, care au trezit oamenii, iar acum, spre dimineața, raiduri aeriene, care indică faptul că acest atac e tot mai aproape.”

Și în alte orașe domnește teama:

Andrei Captarenco, jurnalist: „Sunt în centrul orașului Mariupol și informațiile care vin nu sunt deloc bune, dar în același timp observ că în oraș e o liniște. Nu aș putea să zic că oamenii se evacuează.”

Citeste si: FOTO |Imaginile disperării vin din Ucraina. Oamenii își părăsesc agoniseala de o viață, sub amenințarea războiului

Atacul asupra Ucrainei a început în jurul orei 5:00, ora României

La scurt timp după primele explozii, președintele Vladimir Puțin anunț, într-un discurs la televiziunea națională, că a declanșat ofensivă militară.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Am decis să conduc o operațiune militară specială. Oricine ar încerca să ne oprească și să lanseze amenințări la adesa țării noastre, la adresa poporului nostru, trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat și vă va conduce la astfel de consecințe pe care nu le-ați confruntat niciodată în istoria voastră.”

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Liderul de la Kremlin a îndemnat forțele urainene să depună armele și să plece acasă. In schimb, președintele Volodimir Zelenski a anunțat instituirea legii marțiale pe întreg teritoriul Ucrainei. Potrivit cotidianului Le Figaro, fortele militare ucrainene au ripostat atacului. 5 avioane si un elicopter rusesc au fost doborâte in regiunea Lugansk.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Impunem legea marţială pe întregul teritoriu al Ucrainei. Acum un minut, am avut o conversaţie cu preşedintele Biden. Statele Unite au început deja să mobilizeze susţinere internaţională.(...) Astăzi fiecare dintre voi ar trebui să-și păstreze calmul. Stați acasă dacă puteți. Noi lucram. Armata lucrează. Întregul sector al apărării și securității funcționează. Fără panică. Suntem puternici. Suntem pregătiți pentru tot. Vom câștiga pentru că suntem Ucraina.”

Citeste si: Klaus Iohannis încearcă să îi liniștească pe români, după ce Rusia a atacat Ucraina: ”România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina”

Zelenski a vrut să ia legătura cu Vladimir Putin

Zelenski a precizat că a încercat să ia legătura cu Vladimir Putin, însă, președintele rus nu i-a răspuns.
Regiunea Donbas din estul Ucrainei a devenit zona rosie a Europei. Aici, rebelii proruși controlează aproximativ o treime din teritoriu, republicile autoproclamate Donețk și Luhansk. Însă, președintele Vladimir Putin a recunoscut independența întregii regiuni, dincolo de teritoriul ocupat acum de separatişti.

Până la această oră, 7 orașe din Ucraina, în frunte cu Kiev și Odessa, au fost ținta bombardamentelor armatei ruse, potrivit CNN.

VIDEO: Imaginile durerii


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si