Locuitorii orașului Novoselitsia, din nordul Ucrainei, au fost anunțați să se adăpostească după o scurgere de amoniac la o fabrică chimică din apropiere, a declarat luni un oficial local, în timp ce luptele intense din zonă cu forțele ruse continuă.

Citeste si: Rușii ar fi furat mașini și electrocasnice pe care le-ar fi trimis în Rusia

Guvernatorul regional al Sumi, Dmitro Zhivitski, a declarat că a existat o „scurgere de amoniac” la instalația Sumikhimprom, care a afectat o zonă la 2,5 kilometri în jurul fabricii unde se produc îngrășăminte.

Gaz toxic, după luptele intense dintre cele două armate

Amploarea și cauza incidentului nu sunt clare la acest moment, dar locuitorilor li s-a spus să caute refugiu în subsoluri sau la nivelurile inferioare ale clădirilor pentru a evita expunerea la gazul toxic.

Citeste si: Război Rusia-Ucraina, ziua 26. Ucraina refuză să cedeze orașul Mariupol, cel puțin 4 morți la Kiev într-un nou bombardament

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

„Amoniacul este mai ușor decât aerul, prin urmare adăposturile, subsolurile și etajele inferioare ar trebui folosite pentru protecție”, a spus Zhivitski într-un mesaj Telegram, citat de presa din Ucraina.

Temeri legate de atacuri chimice în Ucraina

El a adăugat că echipajele de urgență sunt prezente la fața locului, iar direcția vântului puternic a făcut ca orașul Sumi din apropiere – cu o populație de aproximativ 250.000 de locuitori – să nu fie sub amenințare imediată.

Citeste si: Zelenski propune să se întâlnească cu Putin la Ierusalim. "Este locul potrivit pentru a ajunge la pace"

Potrivit site-ului Sumikhimprom, instalația produce o gamă largă de îngrășăminte chimice.

Orașul Sumi, la aproximativ 350 de kilometri est de Kiev, a trecut prin trei săptămâni de lupte grele.

În ultimele zile, guvernul rus a intensificat eforturile de propagandă și dezinformare susținând că Ucraina se pregătește să folosească arme chimice improvizate și că ar fi dezvoltat un program clandestin în acest sens.

Noi acuzații de la Moscova

Ministerul rus al Apărării a susținut duminică seara că „naționaliștii” au „extras” cantități mari de amoniac și clor la Sumikhimprom „cu scopul de a otrăvi în masă locuitorii din regiunea Sumi, în cazul intrării în oraș a unor unități ale Armatei Ruse.

Rusia a negat în mod repetat că a ajutat Siria să folosească arme chimice în mai multe atacuri împotriva propriilor cetățeni în timpul războiului civil de 11 ani al țării.

Moscova a negat, de asemenea, folosirea armelor chimice împotriva liderului opoziției ruse Alexei Navalni, precum și a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si