Rusia a informat luni că renunță la negocierile de pace cu Japonia, fiind de părere că  " este imposibil să se discute despre semnarea unui document fundamental asupra relaţiilor bilaterale cu un stat care ocupă o poziţie deschis neprietenească şi caută să dăuneze intereselor" Moscovei.

Conducerea de la Kremlin încheie negocierile privind tratatul de pace cu Tokyo din cauza restricţiilor unilaterale impuse recent de Japonia împotriva Rusiei pe fondul situaţiei din Ucraina, a informat, luni, Ministerul rus de Externe, citat de agenţia de presă de stat TASS. 

Citeste si: Șef al spionajului american: Comportamentul lui Putin s-a schimbat după 2 ani de izolare în pandemie

”Având în vedere natura evident neprietenoasă a restricţiilor unilaterale impuse de Japonia împotriva Rusiei în contextul situaţiei din Ucraina, urmează să fie luate următoarele măsuri. În situaţia actuală, partea rusă nu are intenţia de a continua negocierile privind tratatul de pace cu Japonia, deoarece este imposibil să discutăm despre semnarea unui tratat fundamental în relaţiile bilaterale cu o ţară care adoptă o poziţie neprietenoasă şi încearcă să dăuneze intereselor ţării noastre”, a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de TASS.

Ministerul precizează că a fost luată hotărârea de a anula călătoriile fără viză ale cetăţenilor japonezi în baza acordurilor privind schimburile fără viză dintre Insulele Kurile de Sud ale Rusiei şi Japonia din 1991 şi a acordului din 1999 privind regulile simple de călătorie pentru acei japonezi care doresc să-şi viziteze fostele locuri de reşedinţă pe Insule.

Citeste si: Câți copii au murit de la începutul invaziei ruse. Scene de groază la evacuarea orașelor Mariupol și Herson

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Totodată, Rusia abandonează dialogul cu Japonia privind activitatea economică comună în Insulele Kurile de Sud şi blochează prelungirea statutului Japoniei de partener de dialog sectorial al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră.

”Toată responsabilitatea pentru prejudiciul adus relaţiilor bilaterale şi intereselor Japoniei revine autorităţilor de la Tokyo, care a ales în mod conştient o politică anti-rusă, în loc să dezvolte o cooperare şi o vecinătate reciproc avantajoase”, a mai menționat Ministerul rus de Externe.

Citeste si: Mărturiile șocante ale unei familii care a reușit să fugă din coșmarul din Mariupol: "Ne omorau. Dacă ne strângeam să găsim apă, trăgeau în noi. Am îngropat oameni în curţi"

Hotărârea Moscovei a pornit un protest ferm din partea Japoniei.  "Această situaţie este rezultatul agresiunii ruse în Ucraina", a afirmat premierul japonez, Fumio Kishida, în parlamentul de la Tokyo.  " Tentativa rusă de a muta această problemă asupra relaţiilor dintre Japonia şi Rusia este extrem de nejustificată şi absolut inacceptabilă", a mai spus acesta. Japonia "protestează ferm", a susținut prim-ministrul nipon, condamnând încă o dată Rusia pentru acţiunile sale în Ucraina care "schimbă statu-quo-ul prin forţă, în mod unilateral".

Care este motivul pentru care rușii și japonezii purtau negocieri de pace

Japonia şi Rusia întreţin relaţii complexe de mai multe decenii. Cele două ţări nu au semnat niciun tratat de pace după Al Doilea Război Mondial din cauza unei dispute asupra a patru insule mici din Arhipelagul Kurile.

Citeste si: Presa rusă, greșeală de proporții în fața lui Vladimir Putin. Cel mai mare secret al liderului de la Kremlin a fost dezvăluit în unul dintre cele mai mari tabloide rusești

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Insulele vulcanice în cauză, situate între Marea Ohotsk şi Oceanul Pacific, sunt numite Kurile de Sud de către Rusia şi Teritoriile de Nord de către Japonia. Au fost cucerite de armata sovietică în 1945 şi de atunci nu au mai fost restituite Japoniei. Tokyo consideră cele patru insule în dispută, cu o populaţie de 20.000 de locuitori, drept "parte integrantă a teritoriului Japoniei". 

Care sunt sancțiunile pe care le-a impus Japonia Rusiei

Japonia a introdus anterior mai multe pachete de sancţiuni împotriva Rusiei din cauza conflictului din Ucraina. 300 de produse au fost interzise să fie exportate către Rusia, inclusiv semiconductori, mijloace de comunicare, produse militare, inclusiv arme, software şi echipamente de rafinare a petrolului.  Astfel de restricţii se aplică pentru 49 de companii şi organizaţii din Rusia, inclusiv Rosoboronexport, Rostech, Serviciul Federal de Securitate (FSB) şi Serviciul de Informaţii Externe (SVR).

Citeste si: Oficialii ucraineni spun că Rusia mai are provizii doar pentru trei zile

Japonia a îngheţat activele mai multor bănci, precum Otkrytie, Novikombank, Sovcombank, VTB, Rossiya Bank, Promsvyazbank şi VEB.RF. De asemenea, au fost impuse restricţii personale preşedintelui Vladimir Putin şi mai multor oameni de afaceri ruşi.

Citeste si: Jurnaliști sechestrați de forţele ruse din Melitopol. Au fost eliberați după câteva ore


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si