Ora de vară 2022. În noaptea de 26 spre 27 martie 2022 România trece la ora de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00. Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii  Soarelui.

Astfel, în lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activităţi umane să se desfăşoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economiseşte energia electrică necesară iluminatului. 

Citeste si: Ora de vară 2022: Se mai renunţă sau nu la schimbarea orei?

În acest moment, trecerea la ora de vară are loc în fiecare an, în ultima duminică din   martie  (ora 03:00 devine 04:00), şi ultima duminică din   octombrie   (ora 04:00 devine 03:00).

ora de vară 2022 sănătate

Trecerea la ora de vară ne poate afecta sănătatea. La ce trebuie să fim atenți? 

[Sursa foto: PixaBay]

Trecerea la ora de vară- cum ne poate afecta sănătatea?

Unii specialiști consideră că schimbarea orei poate avea consecințe devastatoare din punct de vedere al sănătății pe termen lung. Mai mult, atât cadrele sanitare, cât și experții în domeniul medicinei susțin că schimbarea orei poate afecta în mod negativ organismul persoanelor care sunt nevoite să treacă de două ori pe an prin această schimbare.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citeste si: Prognoza meteo pentru perioada 23 martie 2022- 3 aprilie 2022

Experții în domeniu mai spun că, o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la momentul modificării până la când organismul uman se obișnuiește cu noul fus orar.

De asemenea, schimbarea rutinei, dar și a orelor de somn pot declanșa anumite simptome. Printre acestea se numără:

  • oboseală
  • insomnii
  • nervozitate
  • dureri de cap
  • dureri musculate
  • amețeală
  • irascibilitate
  • anxietate
  • tulburări de concentrare
  • modificarea apetitului.

ora de vară 2022 sănătate

Trecerea la ora de vară ne poate afecta somnul.

Citeste si: Ora de vară 2022: Când se schimbă ora în România? Vom dormi mai puţin

O schimbare a orei ne perturbă somnul și ritmurile circadiene. Schimbarea ne poate afecta tiparul de somn timp de cinci până la şapte zile. Trecerea la ora de vară poate avea repercusiuni și asupra psihicului și sănătății. Totodată, în cazur unor persoane, organismul poate avea de suferit:

  • instabilitate emoțională
  • probleme de concentrare
  • risc cardiac crescut
  • risc crescut de atac de cord
  • sănătate mintală afectată
  • dereglări hormonale

Potrivit unui studiu realizat în Germania în 2014, publicat în revista Economics Letters, cercetătorii au descoperit că există o legătură directă între trecerea la ora de vară și bunăstarea individuală. Potrivit studiului, se pare că satisfacția vieții scade după trecerea la ora de vară, iar efectul este mult mai intens în cazul persoanelor care lucrează cu normă întreagă. 

Când vom reveni la ora de iarnă în 2022?

Revenirea la ora de iarnă se va face la toamnă, la data de 30 octombrie 2022, duminică, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar lumina solară va fi pentru mai puține ore pe cer, astfel încât

noaptea devine mai lungă.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Când se schimbă ora 2022? România trece la ora de vară în scurt timp

Anul trecut, trecerea la ora de vară a fost făcută la data de 28 martie. Pe de altă parte, trecerea inversă de la vară la iarnă s-a întâmplat la 31 octombrie 2021, tot în ziua de duminică.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si