Statele Unite au declarat luni că există informaţii "foarte credibile" conform cărora Rusia intenţionează să organizeze referendumuri "la mijlocul lunii mai" în "încercarea de a anexa" republicile separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, transmite presa internațională.

Citeste si: Finlanda va decide pe 12 mai să îşi depună candidatura la NATO

"Conform celor mai recente informaţii, credem că Rusia va încerca să anexeze republica populară Doneţk şi republica populară Lugansk", a declarat presei americane ambasadorul SUA la OSCE Michael Carpenter.

Regiunea Herson, pe "lista de achiziții" a Rusiei

Aceste informaţii arată că Rusia intenţionează să fabrice de la zero referendumuri în acest sens "spre mijlocul lunii mai", a adăugat oficialul american.

"Moscova are în vedere un proiect similar pentru Herson", oraş de coastă ucrainean unde administraţia rusă a preluat controlul.  Credem că aceste informaţii sunt foarte credibile", a asigurat diplomatul american.

Citeste si: VIDEO- Ziua 68 război Rusia-Ucraina. Șeful statului major general al armatei ruse ar fi fost rănit în luptele din Donbas

Oraşul Herson, situat în apropierea peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014, este primul şi până acum singurul oraş important asupra căruia ruşii au preluat complet controlul.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Potrivit acestuia,"astfel de referendumuri false, voturi complet fabricate, nu vor fi considerate legitime, nu mai mult decât orice încercarea de a anexare alte teritorii ucrainene".

"Trebuie să acţionăm urgent", a insistat el, fără a da mai multe amănunte despre ce reacţie ar putea avea ţările occidentale.

Rusia ar putea să atace inclusiv Republica Moldova

Publicația The Times a scris, luni, că Rusia pregătește invadarea Republicii Moldova. Jurnaliștii citează surse din serviciile militare ucrainene. 

Citeste si: Copiii din Mariupol au fost nevoiți să bea apă de ploaie, de sete

Rusia  intenționează să atace Republica Moldova pentru a deschide un nou front împotriva Ucrainei, scrie The Times. Potrivit sursei citate, nu Moldova este ținta, ci portul Odessa, pe care l-ar putea cuceri mult mai ușor. 

Ucrainenii ar fi observat o anumită activitate pe aerodromul de la Tiraspol. Sursele militare citate de The Times spun că serviciile secrete ruse iau în considerare posibilitatea de a genera revolte în Transnistria, unde, în prezent, există nemulțumiri privind creșterea prețurilor.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si:  Uniunea Europeană dorește interzicerea importurilor de petrol rusesc până la sfârşitul anului

„Credem că Moscova a luat deja decizia de a ataca Moldova. Soarta Moldovei este foarte crucială. Dacă ruşii vor anexa Moldova, noi vom fi din punct de vedere militar o ţintă mai uşoară, iar ameninţarea la adresa Ucrainei va fi existenţială”, au declarat sursele militare.

Citeste si:  Zelenski a anunțat că vrea să se întâlnească cu Putin. El consideră că este risc mare ca discuţiile de pace cu Rusia să se încheie

Dacă va fi pus în aplicare planul atacării Republicii Moldova, atunci trupele ruse s-ar putea deplasa dinspre vest spre portul Odesa de la Marea Neagră, în Ucraina.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si