Ce simptome are variola maimuței și cum se transmite acest virus. Ministerul Sănătăţii a transmis, recent, mai multe informaţii despre variola maimuţei, după recomandările OMS. Ministerul Sănătății a afișat o listă cu întrebări şi răspunsuri pentru a oferi cât mai multe detalii despre ce este această boală și cum se transmite.

Ce simptome are variola maimutei?

Variola maimuței are simptome ușoare asemănătoare gripei, cum ar fi febră și dureri de spate, și o erupție cutanată care dispare de la sine în decurs de două până la patru săptămâni.

Erupția începe pe față și apoi se răspândește în alte părți ale corpului, inclusiv în organele genitale. În plus, erupția prezintă furuncule care se umplu cu puroi și, în cele din urmă, formează o crustă și cad.

Variola maimuței de distinge foarte greu de erupțiile comune, cum ar fi varicela. Ganglionii limfatici umflați sunt o caracteristică distinctivă a variolei maimuței, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Citeste si: Avertisment OMS: Lumea se confruntă acum cu trei mari probleme

Potrivit datelor transmise de OMS, această afecțiune poate fi mortală în unele cazuri, iar proporția celor care mor din cauza variolei maimuței variază între 1% și 10%, în funcție de tulpină. Cele două tulpini sunt: clada din Africa de Vest și clada din Bazinul Congo.

Mai mult, oficialii din domeniul sănătății din Marea Britanie au declarat la data de 16 mai că aceste cazuri înregistrate în regatul Unit provin din clada vest-africană, iar oamenii de știință de la Institutul Național de

Sănătate din Portugalia au identificat aceeași tulpină, conform secvențierii publicate vineri.

Citeste si: Primul român infectat cu variola maimuței ar avea de fapt varicelă

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Ce simptome are variola maimuței și cum se transmite acest virus

Ce simptome are variola maimuței și cum se transmite acest virus

[Sursa foto: PixaBay]

Cum se transmite acest virus care se răspândește în America si Europa?

Variola maimuței nu se răspândește de obicei cu ușurință între oameni. Această afecțiune se transmite prin intermediul picăturilor respiratorii mari atunci când oamenii se află în contact apropiat, prin contact direct cu leziuni cutanate sau fluide corporale, sau prin contact indirect prin intermediul hainelor sau al lenjeriei de pat contaminate.

Mai multe ţări europene au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola a maimuţei (monkeypox) de la începutul lunii mai 2022. Acesta nu este un eveniment obişnuit. În afară de unul, toate celelalte cazuri  raportate recent nu au călătorit într-o zonă endemică. „ Acest lucru este neobişnuit şi de aceea sunt în curs de desfăşurare investigaţii suplimentare pentru a determina sursa probabilă şi amploarea infecţiei pentru a  limita răspândirea ulterioară. OMS colaborează cu ţările în cauză, facilitând schimbul de informaţii şi sprijinind supravegherea, testarea, prevenirea infecţiilor, managementul clinic, comunicarea riscurilor şi implicarea comunităţii”, a precizat, duminică, Ministerul Sănătăţii. 

Citeste si: Joe Biden, anunț dur pentru omenire: „Toată lumea ar trebui să fie îngrijorată de focarul de variolă”

Italia, Suedia, Spania, Portugalia, SUA și Canada, precum și în Marea Britanie (unde a fost raportat primul caz european) se numără printre țările care au confirmat cazuri de variola maimuței.

Duminică, Grecia a anunțat și ea că are în observație o suspiciune de variola maimuței, la un turist din Marea Britanie. 

În România, nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire, a anunțat, duminică, Ministerul Sănătății. Totuși, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a menționat că vor fi cumpărate câteva sute de doze de vaccin anti-variolă, pentru a avea un stoc de siguranță.
Instituţia preia recomandările OMS şi precizează că ”oricine are contact apropiat cu cineva cu variola maimuţei se poate infecta”. 

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Hatz Pizza, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

”Este important să înţelegeţi că variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între oameni,  ci necesită un contact apropiat.  Majoritatea cazurilor recente s-au prezentat la clinicile pentru boli cu transmitere sexuală unde au fost testati negativ pentru infecţii cu transmitere sexuală obisnuite.  Simptomele pot fi uşoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase sau dureroase.  Acestea includ erupţii cutanate veziculoase pe întreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului. Majoritatea cazurilor care s-au prezentat recent la clinicile de sănătate sexuală din Europa au prezentat erupţii cutanate şi leziuni la nivelul organelor genitale şi anusului. Erupţia cutanată sau leziunile pot fi însoţite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflaţi şi leziuni la nivelul gurii şi ochilor.   Majoritatea pacienţilor se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament ”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Citeste si: Variola maimuței se extinde în Europa. Alte două țări au confirmat azi primele cazuri

Până sâmbătă, au fost 92 de cazuri de variola maimuței și 28 de cazuri suspecte fuseseră raportate de 12 state, însă OMS se așteaptă să fie identificate și mai multe cazuri pe măsură ce extinde monitorizarea în țări în care boala nu este întâlnită în mod obișnuit. 

„Acest lucru este neobișnuit și de aceea sunt în curs de desfășurare investigații suplimentare pentru a determina sursa probabilă și amploarea infecției pentru a limita răspândirea ulterioară. OMS colaborează cu țările în cauză, facilitând schimbul de informații și sprijinind supravegherea, testarea, prevenirea infecțiilor, managementul clinic, comunicarea riscurilor și implicarea comunității”,  se mai arată în informarea venită din partea OMS, preluată de Ministerul Sănătății.

VIDEO: dr. Adrian Marinescu- director medical, Institutul Matei Balș


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si