Președintele Xi Jinping și-a prezentat duminică "marea sa viziune" pentru China, promițând „glorie incomparabilă” țării sale pe care o vede ca devenind liderul lumii până în anul 2049 când se împlinesc 100 de ani de la preluarea puterii de către partidul comunist.

Citeste si: Congresul Partidului Comunist Chinez

Congresul partidului, care are loc o dată la cinci ani, se concentrează pe extinderea puterii lui Xi.

Liderul de la Beijing ar putea deveni președinte pe viață după ce China a renunţat în 2018 la limitarea numărului de mandate prezidenţiale, deschizând calea pentru a guverna pentru un al treilea mandat de cinci ani, sau mai mult.

China, dispusă să preia cu forța Taiwanul

În cadrul discursului de ieri, Xi Jinping și-a prezentat raportul de lucru în fața a aproximativ 2.000 de delegați ai Partidului Comunist adunați la Beijing.

Discursul a marcat începutul unui congres de șapte zile care se încheie pe 22 octombrie, când va fi format și ratificat un nou Comitet Central care să conducă cei 97 de milioane de membri de partid. SCMP.com.

În discursul său, Xi Jinping a declarat că depinde de poporul chinez să rezolve problema Taiwanului. China nu va renunţa niciodată la utilizarea forţei în cazul Taiwanului, a precizat el. 

Xi Jinping, la al treilea mandat de lider suprem al Chinei 

Xi Jinping, acum în vârstă de 69 de ani, se află de 10 ani la conducerea Chinei. Potrivit Reuters, țara asiatică se află pe o cale din ce în ce mai autoritară, care a dat prioritate securităţii și controlului de stat al economiei.

Fiu al unui revoluţionar al Partidului Comunist, Xi a revigorat un partid care devenise profund corupt şi din ce în ce mai irelevant, extinzându-şi prezenţa în toate aspectele vieţii.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

xi jinping

Preşedintele Jinping: Următorii cinci ani sunt cruciali

[Sursa foto: Twitter]

Xi Jinping: ''Ne aşteaptă vremuri dificile''

''Ne aşteaptă vremuri dificile'', a spus Xi Jinping, avertizând asupra unor "potenţiale pericole", motiv pentru care trebuie să fim "pregătiţi pentru cele mai grave scenarii".

''Adaptaţi-vă şi fiţi pregătiţi să rezistaţi la vânturi puternice, ape agitate şi chiar furtuni periculoase'', a spus Xi în faţa a 2.300 de delegaţi ai partidului veniţi la Beijing din toate provinciile Chinei.

Preşedintele Jinping a cerut ca ţara să urmeze cu hotărâre conducerea partidului său pentru a întineri naţiunea chineză şi a extinde "socialismul cu caracteristici chinezeşti". Următorii cinci ani sunt cruciali, a spus el.

Citeste si: Câte arme nucleare există până în prezent în lume

Pe plan internaţional, liderul chinez a avertizat asupra unor ''riscuri şi provocări imense''. De asemenea, el a vorbit despre ''schimbări globale nemaiîntâlnite în ultimul secol''.

Într-o referire clară la Statele Unite, pe care nu le-a menţionat explicit, Xi Jinping a subliniat că Beijingul respinge o ''mentalitate de Război Rece'' în relaţiile internaţionale. China "se opune categoric oricărei forme de hegemonism şi de politică de putere, mentalităţii de Război Rece, amestecului în afacerile interne ale altor ţări şi standardelor duble". ''China urmăreşte în mod hotărât o politică externă independentă şi paşnică", a insistat preşedintele chinez.

Care este planul Partidului Comunist Chinez

Agenţia Xinhua a redat principalele obiective şi sarcini al Partidului Comunist Chinez (PCC) pentru următorii cinci ani aşa cum au fost ele dezvăluite într-un raport prezentat în cadrul celui de-al 20-lea Congres Naţional al PCC.

Printre acestea se numără obţinerea unei mai mari autonomii şi a unei mai mari forţe în domeniul ştiinţei şi tehnologiei;

- îmbunătăţirea economiei de piaţă socialiste;

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

- consolidarea instituţiilor, standardelor şi procedurilor democraţiei populare;

- îmbunătăţirea sistemului statului de drept socialist cu caracteristici chinezeşti;

- consolidarea securităţii naţionale; îndeplinirea obiectivelor pentru centenarul Armatei Populare de Eliberare în 2027;

- înregistrarea de progrese solide în construirea unei Chine paşnice;

- creşterea poziţiei şi influenţei internaţionale a Chinei care să-i permită să joace un rol mai important în guvernanţa globală.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si