Moș Nicolae 2022. Cunoscut drept și „Făcătorul de minuni”, Sfântul Nicolae se numără printre cei mai populari sfinți ai creștinătății. Copiii adoră această sărbătoare pentru cadourile pe care le primesc dacă au fost cuminți. De-a lungul timpului s-a trecut de la a primi dulciuri de Moș Nicolae la cadouri sub formă de jucării care mai de care mai moderne.

Moș Nicolae 2022.

Moș Nicolae 2022: Când se pun cadourile în ghete?

[Sursa foto: PixaBay]

Când se pun cadourile în ghete de Moș Nicolae?

Pe data de 6 decembrie, moșul își scutură barba gri și începe prima ninsoare. În cazul în care nu ninge, este un semn că Moșul a întinerit și că va urma o iarnă blândă. De Moș Nicolae, copiii își curăță ghetuțele și pantofii, apoi așteaptă cuminți să primească daruri, în dimineața zilei de 6 decembrie.

Copiii care nu au ascultat de părinți, primesc o nuielușă în loc de cadouri. Dacă nuielușa pusă în apă începe să înmugurească, acesta este un semn că Moșul i-a iertat.

Citește și: La mulți ani de Sf. Andrei 2022: Cele mai drăguțe mesaje, urări și felicitări

Tot în popor se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând la dreapta lui Dumnezeu.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"- wowbiz.ro

De asemenea, în această zi nu se oferă drept cadou obiecte ascuțite, obiecte de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce ghinion posesorului.

De asemenea, cei care își sărbătoresc onomastica primesc mesaje de Sf. Nicolae sau urări de la mulți ani. 

Moș Nicolae 2022.

Moș Nicolae 2022: Când se pun cadourile în ghete?

[Sursa foto: PixaBay]

Sfântul Nicolae 2022: tradiții pentru această zi de sărbătoare

În tradiția populară Sfântul Nicolae apare călare pe un cal alb, cu o barbă albă și deasă. Biserica îl consideră pe Sfântul Nicolae protectorul văduvelor, al copiilor orfani, care aduce noroc și bogăție. Rugăciunile adresate Sfântului Nicolae protejează împotriva bolilor și a necazurilor și sprijină viața credincioșilor care se roagă.

În popor, Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele de Sân-Nicoară. Se spune că el este cel care păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea în frig și în întuneric.

Citește și: Calendar ortodox 25 noiembrie 2022: Ce sărbătoare este vineri?

Citeste si: Cum i-a urat Ileana Sterp "La mulți ani!" cumnatei sale pe Instagram. Logodnica lui Culiță Sterp a blocat-o în mediul online: "Ne-am greșit și ne-am zis vorbe la nervi!"- kfetele.ro

Citeste si: Povestea cuplului care a renunțat la casa lor pentru a trăi permanent pe mare. Ce i-a determinat să facă acest pas radical- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

În lumea occidentală Sfântul Nicolae (Saint Nicholas) a devenit Moș Crăciun. În România Moș Nicolae are locul său de cinste, copiii cuminți primesc dulciuri, iar cei obraznici câte o nuielușă.

La sate se obișnuiește ca de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să își aleagă gazda unde vor repeta colindele de Crăciun și Anul Nou.

Citește și: Sf. Nicolae 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea și ce trebuie să faci în această zi?


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si