Una dintre cele mai îndrăgite tradiții dinaintea Crăciunului este  mersul cu Steaua

Copiii obișnuiesc să meargă din casă în casă pentru a vesti Nașterea Mântuitorului și pentru a strânge bănuți pentru sărbătorile de iarnă.

Când se merge cu ,,Steaua''?

Copiii pornesc cu Steaua în seara de Ajun și merg îmbrăcați în costume populare sau în haine care ilustrează personaje biblice care au legătură sau au participat la evenimentul nașterii Pruncului Iisus.

Stelarii vor ține în mână o icoană cu Nașterea Domului sau cu Fecioara Maria. Steaua este confecționată din hârtie sau carton, este strălucitoare și are atașată o icoană.

Mersul cu „Steaua” semnifică vestirea nașterea Domnului Iisus, călăuzindu-i pe cei trei magi către Betleem. Aceste tradiții sunt moștenite din moși strămoșii, care le-au păstrat cu sfințenie și le-au transmis mai departe pentru ca sărbătoarea Crăciunului să fie plină de bucurie și smerenie.

Citește și: De când putem începe să ascultăm colinde de Crăciun?

Doar în mediul rural și foarte puțin în anumite zone din mediul urban se mai păstrează anumite tradiții din preajma Crăciunului. Totodată, perioada în care se merge cu Steaua diferă de la o zonă a țării la alta. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Conform tradiției, mersul cu Steaua se face din Seara de Ajun până la sfârșitul zilelor de Crăciun. Copiii de de diferite vârste merg cu Steaua pentru a aduce lumii de veste Nașterea lui Iisus Hristos.

De exemplu, în Bucovina, se umblă cu Steaua începând cu Seara de Ajun până în ziua de Sfântul Vasile.

În preajma sărbătorilor de iarnă, atât cei mici, cât și cei mari pornesc la drum cu colinda, cu Steaua, cu Capra sau cu Ursul, amintind de sceneta nașterii Mântuitorului în seara de Ajun.

Cetele de colindători sunt formate din copii, fete, flăcăi.

În unele zone, mersul cu Steaua se face în funcție de vârstă, dar și de organizarea cetei de colindători.

Copiii pornesc cu Steaua în seara de Ajun și merg îmbrăcați în costume populare sau în haine care ilustrează personaje biblice care au legătură sau au participat la evenimentul nașterii Pruncului Iisus. Stelarii vor ține în mână o icoană cu Nașterea Domului sau cu Fecioara Maria. Steaua este confecționată din hârtie sau carton, este strălucitoare și are atașată o icoană.

Versuri colind ,,Steaua sus răsare''

Steaua sus răsare
Ca o taină mare
Steaua strălucește
Și lumii vestește
Și lumii vestește

Ca astăzi Curata
Preanevinovata
Fecioara Maria
Naște pe Mesia
Naște pe Mesia

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Magii cum zăriră
Steaua și porniră
Mergând după rază
Pe Hristos sa-l vază
Pe Hristos sa-l vază

Și dacă porniră
Îndată-L găsiră
La Dansul intrară
Și se închinară
Și se închinară

Cu daruri gătite
Lui Hristos menite
Ducând fiecare
Bucurie mare
Bucurie mare

Care bucurie
Și aici sa fie
De la tinerețe
Pan-la bătrânețe
Pan-la bătrânețe.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si