Fondul de rulment e obligatoriu. Fondul de rulment este o plată anticipată pe care proprietarii o fac la Asociația de Proprietari de care aparțin și achită servicii oferite de furnizori de curent electric, internet și cablu.

Fondul de rulment este plata anticipată a cotei care revine fiecărui proprietar, reîntregirea acestuia se face lunar prin plata sumelor care sunt afișate pentru fiecare proprietar.

Fondul de rulment e obligatoriu.

Fondul de rulment este obligatoriu? Află cine și cât trebuie să-l plătească

[Sursa foto: PixaBay]

Fondul de rulment este obligatoriu? Iată ce spune legea

Fondul de rulment este specificat pentru fiecare apartament în parte într-un registru special. Este raportat la nivelul celei mai mari întrețineri din bloc și este stabilit de adunarea generală. 

Fondul de rulment este un fond de siguranță pentru proprietarii apartamentelor prin care pot plăti furnizorii dacă în viitor apar probleme. Este de ajutor asociației care poate gestiona mai ușor bugetul propriu.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Potrivit legii nr. 196/2018 fondul de rulment este stabilit pentru a acoperi cheltuielile curente din luna calendaristică. Stabilirea cuantumului se face prin echivalarea cu suma necesară cheltuielilor din luna respectivă a anului anterior. Asociațiile de proprietari noi stabilesc prin aproximare fondul de rulment stabilit și de alte asociații de proprietari care sunt echivalente în ceea ce privește mărimea.

Citește și: Oficial. Bacșișul va fi trecut pe bonul fiscal

Fondul de rulment este obligatoriu să fie constituit la nivelul fiecărei asociații de proprietari. Obligativitatea este precizată de legiuitor în textul art. 72 alin.1, unde este formularea „asociaţia de proprietari este obligată”, în fața unui text imperativ. Proprietarii de apartamente nu au de ales pentru fondul de rulment și sunt obligați să plătească.

Fondul de rulment e obligatoriu.

Fondul de rulment este obligatoriu? Află cine și cât trebuie să-l plătească

[Sursa foto: PixaBay]

Cine ce sume trebuie să plătească la Fondul de rulment

Fondul de rulment se calculează în funcție de:

  • natura serviciului facturat (cheltuielile pentru întreținerea liftului, încălzire, gaze, electricitate, apă);
  • numărul de persoane înregistrate în Cartea de Imobil ca locuitori ai blocului sau apartamentului;
  • cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună (în funcție de suprafața utilă a apartamentului), potrivit storia.ro.

Citește și: VIDEO- Sprijin de 1400 de lei acordat de Guvern pentru plata facturilor la energie

Cota-parte indiviză se calculează adunând suprafețele utile ale apartamentelor existente pe scară și împărțind suprafața utilă la totalul adunat anterior. Procentul care a fost obținut se înmulțește cu valoarea cheltuielii repartizate. Un bloc care are suprafața utilă de 750 de metri pătrați cu 30 de apartamente cu două camere cu suprafața utilă de 35 de metri pătrați cota parte pentru aceste tipuri de apartament va fi de (35/750) x 100= 4,6.

Totalul de cotă-parte pe scară este de 100%. La o factură de 1500 de lei se înmulțește 1500x4,6 și se împarte la 100 de aici fiecare apartament de pe scară va plăti 69 de lei.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Proprietarii sunt cei care plătesc fondul de rulment, chiriașii vor plăti fondul de rulment doar dacă acest lucru este stabilit în contractul de închiriere. În textul actului normativ nu apare cuvântul „chiriași” pentru plata fondului de rulment, potrivit avocatnet.ro.

Citește și: A fost publicat proiectul de buget pe anul 2023. Ce taxe noi îi așteaptă pe români


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si