Inițiativa lui Claudiu Stănășel, vicepreședinte al Consiliului Local din Prato, vizează modificarea unui act normativ din anul 1999- legea 482- care conține «Regulamentul privind protecția minorităților lingvistico-istorice».

Citește și: Țeapă de 16.000 de lei pentru un bărbat căruia i s-a promis că va fi scăpat de ghinioul în dragoste

Prin modificarea acestui act normativ, comunitatea de români din Italia ar putea deveni minoritate lingvistică recunoscută și protejată de Constituția Republicii, precum alte minorități printre care se regăsesc cele: albaneză, catalană, greacă, slovenă, croată și franceză.

Românii vor să devină minoritate recunoscută oficial în Italia

În decursul acestui an va fi demarată pe tot teritoriul Italiei o campanie prin care vor fi explicate opiniei publice avantajele dobândirii acestui statut de către cea mai numeroasă comunitate de străini care locuiește în Italia. 

Citește și: VIDEO- Vremea din Capitală a făcut deja primele victime: Patru persoane au fost rănite, după căderea mai multor copaci

„Dacă vom realiza ceea ce ne-am propus, aceasta va însemna drepturi și beneficii extinse pentru cetățenii români din Italia și promovarea susținută a limbii și a culturii noastre naționale prin intermediul fondurilor puse la dispoziție e către statul Italian, după cum se întâmplă azi în ceea ce privește minoritățile lingvistice recunoscute.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Asociațiile de români de pe teritoriul peninsulei ar putea avea acces direct la fondurile alocate de către Guvernul Italiei pentru a demara proiecte în folosul comunităților de români. Este esențial pentru noi ca români, să nu mai depindem doar de bugetul și de programele ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni!”, a declarat Claudiu Stănășel, conform jurnlaștiide la  digi24.ro.

Caz șocant la un cimitir din Italia: O femeie a fost îngropată cu 5 kilograme de bijuterii din aur, iar hoții nu au stat pe gânduri

Hoții au profitat de ocazie și au furat din mormântul unei femei de etnie romă 5 kilograme de bijuterii din aur și pietre prețioase. Cimitirul se află la 5 km de Roma. Polițiștii au deschis dosar penal pentru profanare de morminte și furt și perchezițiile continuă. 

Jaful șocant a avut loc imediat după Revelion, în noaptea de 3 spre 4 ianuarie, în cimitirul Prima Porta de lângă Roma, potrivit Il Messaggero. Hoții și-au pus planul la cale: au dezgropat sicriul unei bătrâne de etnie romă, de origine bosniacă, care a murit în 2020 și pe care familia a îngropat-o cu 5 kilograme de bijuterii din aur și pietre prețioase. După ce au luat comoara, au dispărut fără urmă.

Citește și: VIDEO- Un bebeluș de numai 6 luni a murit în brațele părinților, la doar câteva ore după ce a ieșit din spital! „Am văzut cum i-a ieșit din gură și nas o substanță gălbuie”

Furtul a fost descoperit dimineața, pe 4 ianuarie, de un paznic al cimitirului care a alertat mai întâi familia și apoi carabinierii. În urma cercetărilor, anchetatorii au dezvăluit că hoții au desprins pe o parte sicriul în care a fost înmormântată bătrâna și au scos toate bijuteriile prin orificiul creat. 

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Anchetatorii suspectează că hoții sunt persoane apropiate familiei sau chiar din familie, persoane care știau că aceasta a fost îngropată cu o adevărată avere.

Cu toate acestea, mai multe ipoteze sunt luate în considerare. În Italia este cunoscut faptul că romii sunt adesea îngropați cu bijuterii și alte obiecte de preț, iar hoții nu ratează nicio ocazie. 

Citește și: Caz șocant la un cimitir din Italia: O femeie a fost îngropată cu 5 kilograme de bijuterii din aur, iar hoții nu au stat pe gânduri


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si