Noi sciziuni apar în interiorul alianței NATO, spre satisfacția Rusiei lui Vladimir Putin, care se află într-un război deschis cu Occidentul, nu doar cu Ucraina.

Citește și: Noi tensiuni la extinderea NATO. Motive de satisfacție pentru Rusia lui Putin

„Suedia nu ar trebui să se aștepte la sprijinul nostru pentru NATO”, a spus luni președintele Erdogan, în primul răspuns oficial la actul unui politician anti-islam în timpul unui protest de sâmbătă din Stockholm.

Protestul a fost aprobat de poliția suedeză în ciuda obiecțiilor Turciei, potrivit RFI, iar unul dintre manifestanți a ars cartea sacră a islamului, Coranul.

Ce șanse mai au Suedia și Finlanda să adere la NATO

Comentariul lui Recep Erdogan a îndepărtat și mai mult perspectivele ca Suedia și Finlanda să se alăture alianței de apărare occidentale înaintea scrutinului prezidențial și parlamentar al Turciei din luna mai.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Turcia și Ungaria sunt singurii membri NATO care nu au ratificat decizia istorică a vecinilor nordici de a-și rupe tradiția de nealiniere militară, ca răspuns la invazia Rusiei asupra Ucrainei.

Citește și: Erdogan i-a cerut lui Putin o "încetare unilaterală a focului"

Premierul maghiar Viktor Orban a promis că parlamentul Ungariei va aproba cele două memorandumuri luna viitoare.

Erdogan: Nu se mai pot aștepta la bunăvoință din partea noastră 

Dar președintele Turciei a lansat luni un nou avertisment dur după gestul șocant din weekend din capitala Suediei.

„Este clar că cei care au provocat o asemenea rușine în fața ambasadei țării noastre nu se mai pot aștepta la nicio bunăvoință din partea noastră în ceea ce privește cererea lor de aderare la NATO”, a spus Erdogan.

Liderii suedezi au condamnat ferm acțiunile politicianului de extremă dreapta Rasmus Paludan, dar au apărat libertatea de exprimare din țara lor.

Erdogan a stabilit deja o serie de condiții dure care includ o cerere ca Suedia să extrădeze zeci de suspecți, în mare parte kurzi, pe care Ankara îi acuză de „terorism” sau de implicare într-o lovitură de stat eșuată din 2016.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si