Ce semnifică, de fapt, firul alb și roșu oferit de Mărțișor? Simbolul care vestește începutul primăverii, dar și un gest de atenție acordat celor dragi. Ce semnifică, de fapt, cele două culori (roșu și alb) în tradiția românească? 

Ce semnifică firul alb și roșu oferit de Mărțișor?

Ce semnifică, de fapt, firul alb și roșu oferit de Mărțișor? Puține persoane știu însemnătatea acestuia!

Ce semnifică, de fapt, firul alb și roșu oferit de Mărțișor? Puține persoane știu însemnătatea acestuia!

[Sursa foto: PixaBay]

Este cunoscut faptul că mărțișorul este reprezentat în primul rând de un șnur în două culori: roșu și alb.

Pe lângă acesta, de-a lungul timpului, mărțișoarele au fost adaptate cererilor de pe piață și au ajuns să fie reprezentate de diverse lucruri: simbolul norocului, coșar, pisică, ghiocel șamd.

Citește și: Urări de Mărțișor 2023. Cele mai frumoase mesaje și felicitări de 1 martie 2023

Mărţişorul a fost gândit și conceput ca o amuletă legată cu un şnur împletit din două fire: unul alb, reprezentând divinitatea, sănătatea, puritatea sufletească şi împlinirea şi  unul roşu, simbol al dragostei pentru frumuseţile eterne ale vieţii: prietenia, fidelitatea şi onoarea.

Potrivit tradiției populare, cele două culori reprezintă şi cele două anotimpuri de bază (iarna şi vara), în timp ce primăvara şi toamna sunt considerate doar anotimpuri de trecere.

Legende și tradiții 

Ce semnifică, de fapt, firul alb și roșu oferit de Mărțișor? Puține persoane știu însemnătatea acestuia!

Ce semnifică, de fapt, firul alb și roșu oferit de Mărțișor? Puține persoane știu însemnătatea acestuia!

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"- wowbiz.ro

Printre legendele semnificative ale românilor, regăsim şi legenda despre „  Baba Dochia”, care spune că firul Mărţişorului este o funie de 365 sau 366 de zile şi ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce-şi urca turma la munte.

Dochia torcea firul anului primăvara, pe 1 martie, când se năștea anotimpul calendaristic.

În prima zi a primăverii, de mărțișor, în unele zone din țară există obiceiul conform căruia părinții leagă la gâtul sau la mâna copiilor câte un bănuț de argint, ori de aur.

Acest talisman este însoțit bineînțeles de două fire răsucite, din mătase albă și roșie.

Citește și: Mărțișor 2023. Cele mai cunoscute legende despre acest simbol al primăverii!

Citeste si: Cum i-a urat Ileana Sterp "La mulți ani!" cumnatei sale pe Instagram. Logodnica lui Culiță Sterp a blocat-o în mediul online: "Ne-am greșit și ne-am zis vorbe la nervi!"- kfetele.ro

Citeste si: Povestea cuplului care a renunțat la casa lor pentru a trăi permanent pe mare. Ce i-a determinat să facă acest pas radical- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

În acest mod copiii vor fi feriți de razele arzătoare ale soarelui în timpul verii.

Unii copii vor purta mărțișorul 12 zile la gât, apoi îl vor lega de ramura unui pom tânăr. Dacă pomului îi merge bine (înflorește, înverzește, face fructe) se crede că și copilului îi va merge bine. Alți copii vor purta mărțișorul până când vor vedea prima dată un pom înflorit și abia atunci îl lasă pe ramurile pomului.

Se leagă copiilor ață roșie cu alb și cu bani la gât, păstrându-le până când vin berzele, și atunci zic: Na-ți negrețele și dă-mi albețele!


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si