În ciuda unei inflații de 16% în ultimul an, prețul alimentelor de bază a cunoscut o creștere mult mai mare. Din cele 8 alimente care se află în coșul minim de consum, conform datelor INS, cel mai mult s-au scumpit laptele, ouăle și brânza.  Ca să facem o comparație, la începutul anului trecut, un litru de lapte costa 7 lei, iar acum se vinde cu 10 lei. Un ou care de vindea cu 80 de bani bucata ajunge acum la 1 leu și 50 de bani.

Iar telemeaua de oaie a sărit de la 40 de lei kilogramul la 55. 

Carnea de porc se vinde cu 23 de lei

Mădălina Bichir, reporter Kanal D: "În medie, prețul unui coș cu alimente de bază era la începutul acestui an era 430 de lei. Vedem astfel o creștere de aproximativ 25 de procente față de luna ianuarie a anului 2022, atunci când pentru aceleași produse de bază trebuia să scoatem din buzunar aproximativ 340 de lei."   

Dacă în anii trecuți diferențele la coșul cu alimente de bază erau de cel mult 10-20 de lei, 2022 a adus cele mai mari prețuri la raft.

"Se scumpesc și foarte des. În 2019, 2020, cred că și în 2021 a fost mai acceptabil decât ce e acum."

Evoluția preţurilor la produsele de bază în ultimul an ne-a redus tuturor nivelul de trai.

Sorin Minea, președinte Romalimenta: "Creșterea de anul ăsta a fost atipică și mult mai mare decât orice fel de creștere de început de an de care îmi aduc eu aminte în ultimii 10 ani. Când se va opri dumnezeu știe. Ianuarie 2022 la început versus acum cred că e creștere de 40 la sută la prețurile cărnii. Porcul, pasărea și vaca. Vaca a crescut cu 60%."

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Prețul urzicilor a devenit echivalent cu prețul cărnii de porc

Carnea de porc, de exemplu, costa în medie la începutul anului trecut 19 lei kilogramul, iar acum același produs se vinde cu 23 de lei.

Citește și: VIDEO- Ministrul Agriculturii anunță o liniștire a prețurilor. Ce alimentele se vor ieftini

Adrian Negrescu, economist: "Din top 10 cele mai mari scumpiri din ultimul an, 8 sunt produse alimentare de bază: ulei, zahăr, carne, făină."

Care este valoarea coșului minim de consum

"Acest chefir când am început eu să-l iau era 6 lei, acum ia uitați 9, spre 10."

O organizaţie neguvernamentală a calculat valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent de care ar avea nevoie o familie de doi adulţi şi doi copii.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citește și: Valentina a fost ucisă cu sânge rece de propriul iubit și apoi incendiată. Familia este îngenuncheată de durere

Anduța Karetsou, coordonator ONG: "În 2021 acest coș minim era 7233 de lei pentru o familie cu doi copii. În 2022 a ajuns la 8659 de lei."

Citește și: Doi bărbați au fost prinși și reținuți în urma unei acțiuni a polițiștilor în București și Ilfov. Cei doi aveau mandate de executare a pedepsei cu închisoarea

Iar dacă ne raportăm la un singur adult, acesta avea nevoie în 2021 de 2708 lei pentru un trai decent, în timp ce în 2022 aceeași persoană se poate întreţine cu 3275 de lei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si