Floriile 2023. Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe mese! Ce se mănâncă în această zi?
Floriile 2023. Credincioșii care țin Postul Paștelui cu siguranță știu că în Duminica Floriilor este dezlegare la pește, astfel că toate mesele vor fi pline de acest aliment.
Author: Laura Macovei miercuri 05 aprilie 2023 , 12:38
Floriile 2023. Duminica de Florii și Paștele Catolic 2023 au loc cu o săptămână mai devreme față de Floriile și Paștele ortodox ce se mănâncă în această zi, dar și care este alimentul nelipsit de pe masa românilor!
Ce se mănâncă în această zi?
În afară de cunoscutele obiceiuri de Florii, există și tradiții culinare în ultima duminică dinainte de Paști.
Sărbătoarea Floriilor este cea de-a doua zi din Postul Paștelui cu dezlegare la pește. Prima sărbătoare din Postul Mare în care creștinii au putut mânca pește.
Astfel, după aproape 40 de zile de post, te poţi delecta cu mai multe mâncăruri delicioase pe bază de peşte.
Antreuri, preparate la grătar sau salate, o selecție de reţete inedite din care să-ţi alegi preparatul favorit, pe să-l savurezi alături de familie la masa de Florii.
În popor se spune că cine mănâncă pește de Florii va avea puteri tămăduitoare, se va lecui de orice boală și va avea noroc tot anul.
Rețete cu pește
File de pește în sos picant cu legume
Ingrediente:
2-4 fileuri de peste fara oase de gen -must sau alt peste de rau
1-2 ardei grasi taiati cuburi
1ardei iute curatat de samburi si taiat marunt
1ceapa mare taiata cuburi
4-5 rosii taiate cuburi
sau o cutie de 400 gr de rosii cuburi
2 linguri bulion
3-4 catei de usturoi
1-2 foi de dafin,3-4 boabe enibahar
Mod de preparare:
Într-o tigaie se pun 2 linguri de ulei la încălzit. Se prăjesc ceapa și ardeii. Treptat se călesc celelalte legume. Se adaugă 2-3 pahare de apă și se pun mirodeniile. Se lasă să fiarbă cel puțin 15 minute.
Peștele se spală și se condimentează cu sare și piper. Ulterior se adaugă peste legume. Se adaugă roșii, bulion și se lasă încă 15 minute până când sosul scade și este mai concentrat.
Se lasă la răcit sau se mănâncă a doua zi cu o felie de pâine proaspătă. Poftă bună!
Primul pas este acela de a spăla bine păstrăvii întregi și de a-i usca cu șervețele de bucătărie. Aceștia trebuie dați prin sare și piper și se lasă 15-20 de minute. În acest timp se prepară garnitura și sosul de mujdei.
Se încinge uleiul în tigaie și se pune la prăjit păstrăvul, la foc mediu. Se servește alături de mămăligă. Poftă bună!