Lunea Mare. Lunea Mare semnifică în creștinism prima zi din Săptămâna Mare. Aceasta este precedată de Duminica Floriilor. În Lunea Mare, slujba este dedicată lui Iosif, care a fost vândut de frații săi, în Egipt.

Lunea Mare: Ce nu ai voie să faci în această zi?

În Lunea Mare începe curățenia de Paște, în care totul trebuie aerisit. Trebuie să se spele și să se văruiască, pentru a ieși relele de peste iarnă.

Citește și: Săptămâna Mare 2023. Tradiții și obiceiuri pentru Săptămâna Patimilor

În această zi sunt interzise vorbele rele, spuse cu păcat. De asemenea, nu trebuie să vorbim urât și să bârfim.

„În Săptămâna Mare nu se bârfește, nu trebuie să îi judecăm pe cei din jur, ci dimpotrivă, trebuie să iertăm pe cei din jur. Nu avem voie să mai facem răutăți celor din jur”, spun preoții.

Tradiții și obiceiuri în Lunea Mare 

Lunea Mare: Ce nu ai voie să faci în această zi?

Lunea Mare: Ce nu ai voie să faci în această zi?

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

În Lunea Mare se oficiază Deniile. Acestea sunt slujbe prin care credinicioșii îl amintesc pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte și Înviere.

De asemenea, fiecare zi are o semnificație diferită. Enoriașii rememorează evenimentele din ultimele zile ale Mântuitorului. 

Mai mult de atât, femeile încep în Lunea Mare curățenia specifică de Paște. Trebuie să fie scos totul afară, pentru a ieși toate relele de peste iarnă.

De asemenea, trebuie văruit și spălat. „Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!” 

Rugăciunea care trebuie rostită în Lunea Mare

Lunea Mare: Ce nu ai voie să faci în această zi?

Lunea Mare: Ce nu ai voie să faci în această zi?

“Doamne Iisuse Hristoase, cu adanca umilinta recunosc si marturisesc, ca in toata ziua pacatuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiesti. Deci, astazi, ca este luni si inceputul saptamanii, ma rog cu umilinta indurarii Tale celei mari: iarta-mi pacatele cele de voie si fara de voie, si-mi ajuta sa pun inceput bun si sa port mai multa grija de sufletul meu, pentru care ai rabdat atatea dureri la Sfanta Ta Rastignire! 

O Doamne, astazi iti dau sufletul si trupul meu si vointa mea, rugandu-Te sa fie voia Ta cu mine, dupa buna placerea Ta. Pedepseste-ma Doamne, dupa indurarea Ta, in aceasta lume, iar nu in cealalta viata. Si iarta pe cei vii si pe cei raposati, pentru rugaciunile Sfintei Tale Biserici, si pe toti ne invredniceste de marirea Ta in rai. La aceasta pun mijlocitori pe Sfintii Tai ingeri, catre care zic: O, cerestilor ajutatori si pazitori ai oamenilor, voua ma inchin si va multumesc, pentru ajutorul si conducerea ce ne-o dati in toate zilele noua, nevrednicilor si pacatosilor. Scutiti-ma de vrajmasii cei vazuti si nevazuti, ca sa nu mai pacatuiesc de acum inaintea Dumnezeului meu! Invredniciti-ma sa va vad la moartea mea, stand in jurul meu si sa duceti sufletul meu in cer, ca sa se inchine maririi Fetei lui Dumnezeu, iar voua sa va multumesc acolo, pentru purtarea de grija ce ati avut pentru mine si binele vostru sa-l spun cu glas neincetat in veci. Amin.”

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Hatz Pizza, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citește și: Se spală rufe de Sâmbăta lui Lazăr? Iată răspunsul preoților!

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si