Sfântul Gheorghe 2023. Pe data de 23 aprilie, creștin-ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Gheorghe. Credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică cu alimente care urmează a fi sfințite și date de pomană.

Ce se dă de pomană în această zi de mare sărbătoare?

Sfântul Gheorghe 2023. Ce se dă de pomană în această zi de mare sărbătoare?

Sfântul Gheorghe 2023. Ce se dă de pomană în această zi de mare sărbătoare?

De Sfântul Gheorghe, creștin-ortodocșii pot da de pomană orice își doresc. Această sărbătoare are loc în Săptămâna Luminată.

În anumite zone, la sate, este păstrat obiceiul de a da de pomană lapte, brânză, caș. Din cauza faptului că este post, preotul nu va sfinți aceste bucate deoarece sunt alimente de dulce.

De asemenea, de pomană pot fi date plăcinte cu brânză sau carne, sarmale, miel la proțap, cozonaci sau alte preparate specifice zonei din care faci parte.

În multe culturi, ouăle roșii sunt un simbol tradițional al sărbătorii Sfântului Gheorghe. Acestea pot fi date de pomană credincioșilor.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"- wowbiz.ro

Citește și: La mulți ani de Sf. Gheorghe 2023. Mesaje, urări și felicitări frumoase „Cu ocazia zilei Sfântului tău, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire.

Mai mult de atât, se pot pregăti pachețele de sărbătoarea Sf. Gheorghe. Un lucru foarte important este acela că trebuie să fie sfințite de preot și să fie împărțite cu tot sufletul, pentru a nu se simți date din obligație.

Rugăciunea la Sfântul Gheorghe

Sfântul Gheorghe 2023. Ce se dă de pomană în această zi de mare sărbătoare?

Sfântul Gheorghe 2023. Ce se dă de pomană în această zi de mare sărbătoare?

„Sfinte Mare Mucenice, ai viețuit după vrednicia numelui tău. Ai luat pe umerii tăi Crucea lui Hristos și ai lucrat pământul cel înțelenit de înșelarea diavolească. Ai stat în slavă înaintea scaunului Celui Ce le stăpânește pe toate. Fă-te acum mijlocitor al nevoilor noastre! Îngrădește-ne pe noi, nevrednicii, cu rugăciunile tale. Fii izbăvitor al celor robiți de păcate, ocrotitor al săracilor, doctor al bolnavilor. Fii îndrumător al celor rătăciți în întunericul acestei lumi. Izbăvește-ne, ca un milostiv, din toată nevoia. Și alungă tulburarea păcatelor și a primejdiilor de multe feluri. Și ne învrednicește pentru rugăciunile tale, să fim și noi buni cultivatori ai pământului vieții noastre!

Sfinte Mare Mucenic, ajută-ne!

Sfântul Gheorghe 2023. Ce se dă de pomană în această zi de mare sărbătoare?

Sfântul Gheorghe 2023. Ce se dă de pomană în această zi de mare sărbătoare?

Citeste si: Cum i-a urat Ileana Sterp "La mulți ani!" cumnatei sale pe Instagram. Logodnica lui Culiță Sterp a blocat-o în mediul online: "Ne-am greșit și ne-am zis vorbe la nervi!"- kfetele.ro

Citeste si: Povestea cuplului care a renunțat la casa lor pentru a trăi permanent pe mare. Ce i-a determinat să facă acest pas radical- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

Sfinte Gheorghe, cu inima ta mereu atentă față de alții, cu sufletul tău treaz, tu veneai în ajutorul sufletelor aflate în strâmtorare. Vezi, Sfinte Gheorghe, cum drumul meu este aspru, greu, uneori dureros. Susține-mi curajul împotriva descurajării care mă pândește. Să se deschida ochii spre Lumina. Pentru ca eu sa pot intrezari Iubirea nemarginita a Tatalui meu care ma asteapta si pe care sa-l iubesc.

Sfinte Gheorghe, fara teama de chinuri si de moarte in fata puterilor acestei lumi, tu ai laudat maretia Dumnezeului crestinilor si ai distrus idolii. Si astazi, ni se propun mai degraba idoli spre slujire in loc sa-l adoram pe adevaratul Dumnezeu. Ajuta-ne sa rezistam atractiei acestor false divinitati pentru a ne incredinta si darui Tatalui nostru si Mantuitorului nostru, Hristos. Amin.

Citește și: Urări de Sf. Gheorghe 2023. Mesaje și felicitări pentru sărbătoriții zilei. ,,În zi de mare sarbatoare a Ortodoxiei, pentru că porţi numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, îţi urez multă sănătate şi fericire!''


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si