Izvorul Tămăduirii 2023. Vineri, în Săptămâna Luminată se sărbătorește Izvorul Tămăduirii.

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare cu „ţinere". Acest lucru semnifică faptul că slujba este săvârşită în biserică, o zi bisericească importantă în care se face slujbă şi mai ales Sfânta Liturghie, urmată de sfinţirea mică a apei.  

În acest articol vă vom prezenta ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate în această zi!

Ce este bine sa faceți în această zi?

Izvorul Tămăduirii 2023. Ce se face și ce nu se face în Vinerea Luminată? Puțini creștini ortodocși știu aceste lucruri!

Izvorul Tămăduirii 2023. Ce se face și ce nu se face în Vinerea Luminată? Puțini creștini ortodocși știu aceste lucruri!

Atunci când se sărbătorește Izvorul Tămăduirii, în Vinerea Mare din Săptămâna Luminată, creștin ortodocșii vin la Biserică pentru a participa la slujba de sfințire a apei. 

Aceasta se mai cunoaște drept Aghiasma Mică. 

Aghiasma semnifică sfințire și denumește apa sfințită, dar și slujba pentru sfințirea ei.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"- wowbiz.ro

După procesul de sfințire al apei, preotul îi stropește pe credinicioși și cântă troparul:   "Mântuiește, Doamne, poporul Tău, și binecuvintează moștenirea Ta, biruință binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește și cu crucea Ta păzește pe poporul Tău".  

Citește și: Izvorul Tămăduirii 2023. Pe ce dată pică sărbătoarea?

Aghiasma este benefică credincioșilor pentru a avea o sănătate trupească și sufletească bună. Cu apa sfințită se întărește credința, se sfințesc casele și se alungă visele rele, temerile, fricile și orice primejdie.

Se spune că în această zi este bine ca oamenii să se spele cu roua şi să bea agheasmă.

Acest lucru îi va feri de boli sau se vor vindeca.

Citește și: Izvorul Tămăduirii 2023. Cum se folosește Agheasma Mică? Răspunsul preoților!

De asemenea, în această zi se curăţau şi se sfinţeau fântânile şi se găseau izvoare noi. Potrivit tradiției, fântânile sfinţite de Izvorul Tămăduirii nu vor seca în perioadele fără ploi.

Ce nu este bine să faci în această zi?

Izvorul Tămăduirii 2023. Ce se face și ce nu se face în Vinerea Luminată? Puțini creștini ortodocși știu aceste lucruri!

Izvorul Tămăduirii 2023. Ce se face și ce nu se face în Vinerea Luminată? Puțini creștini ortodocși știu aceste lucruri!

Citeste si: Cum i-a urat Ileana Sterp "La mulți ani!" cumnatei sale pe Instagram. Logodnica lui Culiță Sterp a blocat-o în mediul online: "Ne-am greșit și ne-am zis vorbe la nervi!"- kfetele.ro

Citeste si: Povestea cuplului care a renunțat la casa lor pentru a trăi permanent pe mare. Ce i-a determinat să facă acest pas radical- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

În această zi sunt interzise mai multe lucruri. Dacă vei munci de Izvorul Tămăduirii, vei avea parte de ghinion pe tot parcursul anului.

Nu e bine să speli, să calci sau că coși, mai ales haine. 

În această zi este complet interzis să lucrați. Potrivit tradiției, pe vremuri, în această zi nu se muncea. Cei care lucrau erau loviți de o boală grea din care nu își mai reveneau până la moarte.

Boii nu se înjugau, pentru a nu se îmbolnăvi. De asemenea, în trecut nu se țesea nimic deoarece cu pânza țesută nu se îmbrăcau nici cei morți, fiindcă nu puteau fi primiți pe cealaltă lume.

Citește și: Izvorul Tămăduirii 2023. Ce semnificație are sărbătoarea?


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si