Îmbrăcați cu cele mai frumoase haine populare, locuitorii din Soconzel au împânzit centrul comunei, pentru obiceiul străvechi numit ”Danțul la șură”, un eveniment unic și cu o mare însemnătate pentru ei. De data aceasta, s-au strâns la șura cea mai bine întreținută din sat.

”Danțul la șură”, un vechi obicei moștenit din străbuni

Imediat după ieșirea de la biserică, localnicii și oaspeții se adună la șura frumos împodobită cu țoluri făcute de femeile din sat, cusute manual sau țesute la război.

Din decorul dansului nu lipsește niciodată carul vechi, cu roți de lemn, pe care stau ceatarâşii. 

Robert Laszlo: ”Anul acesta am ales șura lui Lucian Păcurar, alături de taraful tradițional. Mă bucur că în urmă cu câțiva an s-a reinventat dansul la șură și lumea apreciază acest eveniment.”

Până la petrecere, însă, a fost pregătire în detaliu. Fetele și feciorii s-au străduit să-și aleagă cele mai frumoase haine. Dansul la șură este și un loc prielnic unde fetele și feciorii își găsesc jumătatea.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Misterul unei crime de acum 50 de ani a fost rezolvat. Ucigașul a fost găsit, dar nu a mai putut fi arestat- antena3.ro

Citeste si: Mai multe persoane au furat 22 de tone de brânză cheddar de lux în valoare de 360.000 de euro. Anunțul făcut de Jamie Oliver- wowbiz.ro

Bogdan Bota: ”Ca și toți feciorii de vârsta mea, am venit să-mi caut o fată faină. Am găsit o fată foarte frumoasă, știe să danseze, e numai bună.”

”Danțul la șură” este o manifestare a comunității, care pe lângă biserică, a dat naștere unei legături puternice în lumea tradițională de la sate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si