Ziua Ambulanței 28 iulie 2023. Ziua Națională a Ambulanței din România este sărbătorită în fiecare an pe data de 28 iulie.

Prima „Salvare” din București a apărut la această dată, în anul 1906, datorită inițiativei profesorului Nicolae Minovici.

Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în for decizional, la 11 februarie 2015, cu 276 de voturi pro, 3 voturi contra şi 4 abţineri, iar la 6 martie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii în privința instituirii acestei zile.

28 iulie 2023: Ziua Ambulanței

Legea nr. 22/2015 privind instituirea zilei de 28 iulie- Ziua Naţională a Ambulanţei din România, publicată în Monitorul Oficial la 10 martie 2015, acordă posibilitatea autorităţilor publice centrale şi locale, ONG-urilor, muzeelor şi reprezentanţelor României în străinătate să organizeze evenimente dedicate rolului şi meritelor serviciului român de ambulanţă în salvarea de vieţi omeneşti, aceste acţiuni urmând a fi coordonate de către Ministerul Sănătăţii.

Citește și: Sărbătoare 27 iulie 2023: Ce nu este bine să faci de Sf. Pantelimon?

Ambulanță era cunoscută în trecut sub denumirea de „Societatea de Salvare din București”. Își defășura activitatea sub deviza „Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!” și era coordonată de profesorul dr. Minovici. Pe atunci, echipajul era format dintr-un vizitiu și sergent de oraș, care foloseau o trăsură trasă de cai.

Serviciul avea sediul într-o clădire veche, pe cheiul Dâmboviței, potrivit ambulantabistritanasaud.ro.

Studenții din anii terminali de la Facultatea de Medicină au început să fie pregătiți în 1907 de dr. Nicolae Minovici, iar echipajele de ambulanță erau compuse din medici interni și sanitari. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

În 1912, au fost aduse la București primele ambulanțe auto, de la Paris.

În 1931, profesorul Nicolae Minovici a teorizat pentru prima dată în lume „împingerea actului medical calificat la locul accidentului''.

12 ani mai târziu, în 1943, a fost înființat Spitalul de Urgență, în clădirea unde avea sediul salvarea din București. Tot atunci s-au pus bazele apariției primului sistem integrat de asistență medicală de urgență: potrivit  Agerpres.

Cetățenii care necesitau sprijin din partea serviciilor de urgență trebuiau să apeleze numărul gratuit 961.

Când a început dotarea cu ambulanțe moderne în România

În 2001 a început dotarea cu ambulanțe moderne, acțiune făcută printr-un program susținut și finanțat de Banca Mondială

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citește și: Zile libere de Sf. Maria 2023: Când începe mini-vacanța pentru bugetari?

Între anii 2003 și 2005, numărul unic de urgență 112 a fost introdus în România și a permis interconectarea tuturor serviciilor de intervenție, precum ambulanță, pompieri, poliție, jandarmi, etc.

În perioada 2006-2007 a avut loc trecerea la sistemul integrat din prezent, iar în 2012 a început înfiinţarea, la nivel naţional, a dispeceratelor integrate ISU-SAJ şi demararea managementului integrat al situaţiilor de urgenţă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si