UPDATE: A doua mină este, de fapt, un buștean plutitor

"Obiectul care a fost raportat că plutește în zona digului în zona de intrare din Magalia, nu este mină marină, este un buștean. Scafandrii militari, scafandrii EOD investighează incidentul care s-a produs în Costinești. Totodată, șeful Statului Major Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a dispus măsuri de întărire a cercetării. Așadar, începând cu ora 14:00 se va realiza un marș de cercetare și inspecție a apelor din zona litoralului, de la Consțanța până la Mangalia.

Nava se află în prezent în dispozitivul de pe mare în fața comandamentului flotei și urmează să se deplaseze până la Mangalia pentru a inspecta zona maritimă din proximitatea litoralului. Totodată, începând cu ora 14:00, un elicopter din flotă va inspecta aerian spațiul din proximitatea litoralului", a declarat Pavel Corneliu, colonel în cadrul Forțelor Navale Române.

UPDATE:  Mai multe detalii sunt oferite din partea corespondentei Kanal D, Raluca Sevastru.

Explozie în zona digului din Costineşti | Posibil să fie mină marină

Explozie în zona digului din Costineşti | Posibil să fie mină marină

[Sursa foto: Ziua de Constanța]

Potrivit ultimelor informații, explozia a avut loc la aproximativ 100 de metri distanță față de plajă și hoteluri, în apropierea unui dig. În timp ce unii turiști, cazați la un hotel din stațiune, au precizat că au experimentat sunetul unei bubuituri puternice, urmate de un fum negru, alții au menționat că s-a simțit precum un cutremur.

Pe litoralul românesc s-a arborat steagul roșu, care interzice intrarea în apă.

Se recomandă evitarea pe cât posibil a intrării în apa mării.

Valurile înalte de 2 metri îngreunează operațiunea scafandrilor, care încearcă să identifice dacă există o a doua mină, care, potrivit informațiilor, s-ar afla în Mangalia.

Persoanele care își desfășoară activitatea pe pare, în larg sau în proximitatea zonei și observă obiecte plutitoare, suspecte, sunt îndemnați să respecte o distanță de siguranță față de acestea și să anunțe imediat autoritățile.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"- wowbiz.ro

ȘTIRE INIȚIALĂ

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanţa a anunțat în urmă cu puțin timp, o explozie în zona digului din fața Hotelului Forum din Costineşti.

„Posibil mină marină”, au transmis reprezentanții ISU Constanța.

La faţa locului intervin mai multe echipaje.

Intervin Statia Tuzla cu 1 ASAS, SMURD B2 si RHIB Eforie.

O echipă de scafandri din cadrul Forțelor Navale Române a plecat la Costinești pentru a investiga incidentul.

Primele imagini de la fața locului:

„În această dimineață, în jurul orei 09:00 am solicitați prin apel unic la 112 să intervenim în stațiunea Constinești acolo unde a avut loc o explozie pe dig. La fața locului au fost alocate rapid mai multe resurse din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea al județului Constanța, de la Stația Tuzla o autospecială de stingere, un echipaj de prim ajutor și de asemenea, ambarcațiunea RIB (Rigid Hull Inflatable Boat), iar în aceste momente vor pleca și colegii cu echipajul CBRN (echipajul de intervenţie

în cazul accidentelor chimice, biologice, radiologice sau nucleare n.r.). Colegii au perimetat zona și au constatat că este vorba de o explozie în dig. Din fericire nu s-au înregistrat victime”, a afirmat Anamaria Stoica, ISU Dobrogea.

Citeste si: Cum i-a urat Ileana Sterp "La mulți ani!" cumnatei sale pe Instagram. Logodnica lui Culiță Sterp a blocat-o în mediul online: "Ne-am greșit și ne-am zis vorbe la nervi!"- kfetele.ro

Citeste si: Povestea cuplului care a renunțat la casa lor pentru a trăi permanent pe mare. Ce i-a determinat să facă acest pas radical- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

Întrebată dacă este vorba de o mină marină, reprezentantul ISU Constanța a declarat: „ Nu intră în competența Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea”

Anamaria Stoica ISU Dobrogea:

Forţele Navale Române cercetează zona, după ce s-a anunțat că o a doua mină marină ar pluti în zonă. 

„În ceea ce priveşte cea de a doua mină semnalată ca plutind în derivă în aceeaşi zonă, vă informăm că Forţele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat in vederea evaluării situaţiei şi intervenţiei pentru neutralizare, în măsura în care mina este identificată”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

Ce este o mină marină?

Mina marină sau subacvatică reprezintă o armă explozivă amplasată sub apă. Mina subacvatică este folosită în operațiunile militare maritime cu scopul de a distruge navele. Fie sunt plasate de nave puitoare de mine, fie sunt lansate din avioane. Este făcută din încărcătură explozivă, sistem de aprindere și sistem pentru ancorare sau pentru prindere de scoarța subacvatică, de corpul navelor, sau de cheiuri.

De cele mai multe ori explodează la atingere sau la comandă.

Există mai multe tipuri de mine:

  • mine în derivă sau derivate, la suprafața apei;
  • mine ancorate, puse la o anumită înălțime de fundul mării;
  • de adâncime, puse sub apă, până la 1000 m adâncime;
  • mine de fund, puse pe scoarța subacvatică;

Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si