În timp ce telescopul spațial James Webb cerceta atmosfera unei lumi extraterestre la 120 de ani lumină distanță de Terra, a găsit indicii ale unei substanțe produse doar de viețuitoarele de pe Pământ.

Această moleculă, cunoscută sub numele de sulfură de dimetil, este produsă în principal de fitoplancton, organisme microscopice asemănătoare plantelor din mările sărate, precum și din apa dulce, 

Citește și: Oamenii de știință au transmis că în interiorul Pământului se află o structură ascunsă. Nucleul scoarței terestre ar fi format din două straturi distincte

Detectarea a fost făcută de celebrul telescop Webb, un puternic telescop în infraroșu condus de NASA și agențiile spațiale europene și canadiene, potrivit Mashable.com

Descoperire fără precedent pe planeta K2-18 b 

Informațiile uluitoare au apărut în timpul unei noi investigații a telescopului Webb asupra K2-18 b, o exoplanetă de aproape nouă ori mai mare decât Pământul din constelația Leului.

Studiul a găsit, în atmosfera planetei, o abundență de molecule purtătoare de carbon, cum ar fi metanul și dioxidul de carbon.

Această descoperire sprijină lucrările anterioare care sugerează că lumea îndepărtată de pe K2-18b ar avea o atmosferă bogată în hidrogen deasupra unui ocean.

Astfel de planete, a căror existență este doar presupusă, sunt numite de astronomi Hycean, combinând cuvintele „hidrogen” și „ocean”.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

„Această moleculă (sulfură de dimetil) este unică pentru viața de pe Pământ: nu există nici un alt mod în care această moleculă este produsă pe planeta noastră”, a spus astronomul Nikku Madhusudhan într-un videoclip publicat de Universitatea din Cambridge.

„Așa că ar putea fi o semnătură biologică foarte bună în exoplanete, inclusiv în lumi Hycean”, a precizat omul de știință.

Planeta K2-18 b orbitează în jurul unei stele pitice reci, la distanță suficientă pentru ca temperatura sa să susțină viața.

Profesorul Madhusudhan a descris detectarea DMS ca fiind incipientă și a spus că ar fi necesare mai multe date pentru a confirma prezența acestuia.

Aceste rezultate sunt așteptate într-un an.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

''Dacă se confirmă, ar fi o descoperire uriașă și simt responsabilitatea de a fi înțeles corect dacă anunțăm o astfel de reușită", a completat astronomul.

Descoperire uriașă în spațiul cosmic

[Sursa foto: NASA]

Este pentru prima dată când astronomii au detectat posibilitatea DMS pe o planetă care orbitează o stea îndepărtată.

Dar ei tratează rezultatele cu prudență, observând că o afirmație făcută în 2020 cu privire la prezența unei alte molecule, numită fosfină, care ar putea fi produsă de organismele vii în norii lui Venus a fost infirmată un an mai târziu.

Ipoteza fascinanta legata de viața extraterestra

[Sursa foto: Daily Express]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si