Mii de bolnavi infectați cu Covid-19 încă suferă de pe urma bolii, chiar dacă sunt declarați vindecați. Problemele de sănătate persistă chiar și luni bune după ce au scăpat de virus. Oboseala, tusea și respirația dificilă sunt printre cele mai comune simptome ale celor care suferă de așa numitul Covid-prelungit, a transmis Cristian Sabbagh.

Simptomele de Covid continuă și după "vindecare"

3 milioane si jumătate dintre români au trecut prin coronavirus.

Unii se resimt însă si acum.

Am avut covid de 3 sau 4 ori și după nu cred că am mai fost bine deloc. E a treia oară anul ăsta când vin la urgențe pentru că mă tot infectez. Nu am nimic specific, dar mă simt foarte rău. Sistemul respirator praf, gâtul praf, a spus Olivia.

Simptomele celor infectați cu Covid-19 nu trec întotdeauna odată cu virusul, asa cum este si cazul Oliviei care se simte la capătul puterilor. Specialiștii numesc aceste simptome: Covid prelungit.

Mi-a atacat sistemul imunitar într-un mod în care simt că nu îmi mai revin. Pe lângă dureri în gât care nu trec deloc, oboseală, iau vitamine și pastile și beau cafea foarte mult pentru că mă simt constant obosită și nu îmi revin deloc, a continuat Olivia.

Discutăm de simptome care pot fi încadrate în 4 categorii mari.

Cel mai important este acest covid cardio vascular, sunt o mulțime de simptome: oboseală, amețeală, depresie și, în fine, avem un ansamblu mare de tulburări, a spus Octavian Jurma, cercetător.

Nici aceasta doamna nu s-a simțit bine timp de două luni după Covidul.

O perioadă de nu simțeam mirosul. Fiind femeie te împarfumezi, gătești... și gust. O stare de moleșeală, irascibilitate, nu-mi intra nimic în voie.

Dar a fost groaznic, a spus o femeie.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Peste 100 de mii de români suferă de Covid lung- înregistrează datele medicale.

Citește și: Angajații Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate intră în grevă. Principala nemulțumire: ”Niciun fel de creştere salarială din 2018 până în prezent”

Acest long covid pune probleme chiar și pentru cei care au avut în valurile inițiale. Sunt pacienți care au rămas cu insuficiență respiratorie cronică, sunt pacienți care au rămas cu probleme care fie nu s-au rezolvat deloc, fie s-au rezolvat parțial, a declarat Adrian Marinescu.

Oboseală, n-ai putere. N-ai putere, nu te mai ține parcă nici inima, nici nimic. După ce am scăpat am rămas cu pneumonie de doi ani. O duc așa pe picioare. O tratez, o duc, a continuat femeia.

Experții spun că aceste afecțiuni pot dura luni sau chiar ani după ce pacientul s-a vindecat de infecția acută cu SARS-CoV-2.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Putem spune că oboseala este prin simptomele cele mai frecvente, alți pacienți au rămas cu tuse pentru o perioadă de timp, alții au rămas, din păcate, și cu o respirație dificilă, a declarat Adrian Marinescu.

În long covid se constată numărul scăzut de trombocite, acestea sunt celulele care asigură coagularea. Trombocitele sunt celulele care transport serotonina. Serotonina li dopamina sunt hormonii acestei stări de bine, ai fericirii, deci dacă nu avem destulă serotonină sau dopamină putem avea situații în care suntem deprimați, depresivi, anxioși, nu ne bucurăm de viață, a spus Octavian Jurma, cercetător.

Cercetătorul Octavian Jurma atrage atenția că țara noastră nu recunoaște Covidul prelungit ca boala și nici nu are în acest moment un program pentru combaterea sindromului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si