Drapelul românesc a fost adoptat în mod oficial la data de 27 decembrie 1989, după căderea regimului comunist în urma Revoluției Române din același an.

Cu toate acestea, încă din secolul al XIX-lea, Tricolorul a fost folosit ca simbol al luptei pentru independență și unitate națională.

Citește și: La mulți ani România de 1 Decembrie 2023! Mesaje, urări și felicitări pentru români de Ziua Națională

Primele referințe la o variantă a tricolorului românesc datează din 1834, iar oficial, culorile au fost stabilite în 1848.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Momentul crucial pentru Tricolor a fost Unirea Principatelor Române la 24 ianuarie 1859, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a ales aceste culori pentru a simboliza unitatea și suveranitatea națională.

drapelul-romaniei-semnificatie-culori

Ce semnificație au culorile de pe drapelul României?

Drapelul național al României poartă o semnificație profundă, iar simbolurile și istoria sa reflectă valorile și tradițiile naționale. Format din trei dungi orizontale: albastru, galben și roșu, albastrul simbolizează cerul și marea, reprezentând libertatea.

De-a lungul istoriei, albastrul a fost asociat cu lupta pentru independență și cu ideile de libertate, conform descopera.ro.

Galbenul reprezintă câmpia și bogăția naturală a țării, fiind adesea legat de fertilitatea pământului românesc și resursele sale naturale.

Citește și: VIDEO- Stațiunile de la munte, ticsite de turiști. Mii de români petrec mini vacanța de 1 decembrie la munte

Roșul simbolizează sângele vărsat pentru apărarea țării și este privit adesea ca un simbol al curajului și sacrificiului poporului român în diferite momente cruciale din istorie.

Conform sursei citate, drapelul tricolor al României a fost oficial adoptat la 27 decembrie 1989, după căderea regimului comunist. Tricolorul are cele trei dungi egale ca dimensiuni și se află în ordinea menționată mai sus: albastru în partea de sus, galben în mijloc și roșu în partea de jos.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si