Regizorul Dinu Cernescu s-a născut pe data de 18 octombrie 1935 în București. În 1957 a absolvit secția de regie teatru de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti. La început a fost asistent de regie pentru Ion Sahighian, Marietta Sadova, Vlad Mugur, Sică Alexandrescu şi Moni Ghelerter. 

„A plecat în eternitate marele regizor Dinu Cernescu. Dumnezeu să-l ierte și să-l așeze în lumină alături de cei aleși.

Condoleanțe familiei!”, a fost anunțul trist făcut astăzi de Teatrul Bulandra.

A murit regizorul Dinu Cernescu

De-a lungul carierei sale, Dinu Cernescu a lucrat la Teatrul Nottara, a fost regizor artistic la Televiziunea Română, iar între 1994‑1995 a fost director artistic la Teatrul Naţional din Bucureşti. 

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"- wowbiz.ro

În 1957 a debutat pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu” de la Craiova în cadrul spectacolului spectacolul "Tudor" din Vladimiri, de Mihnea Gheorghiu. 

Dinu Cernescu a colaborat cu Teatrul Nottara din București mai bine de 50 de ani, și-a pus amprenta semnificativ la realizarea unor montări de referință, precum "Hamlet" de William Shakespeare, "Tigrul" de Murray Schisgal și "Viziuni flamande" de Michel de Ghelderode (1968).

A relizat spectacole remarcabile și în alte orașe din țară: "Vizita bătrânei doamne" de Friedrich Dürrenmatt la Teatrul de Stat Brașov, "Amoor" de Murray Schisgal la Teatrul Mic București, "Tristan și Isolda" de Jean de Beer la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, "Matraguna" de Niccolo Machiavelli la Teatrul de Comedie București, "Măsură pentru măsură" de William Shakespeare la Teatrul Giulesti, "Amadeus" de Peter Shaffer și "Falstaff" de Giuseppe Verdi la Teatrul Giulesti, "Porțile pădurii" de Elie Wiesel la Teatrul Evreiesc de Stat, "Generația de sacrificiu" de I.
Valjan la Teatrul Național București, "Mamouret" de Jean Sarment la Teatrul Bulandra, "Sâmbătă, duminică, luni" de Eduardo de Filippo la Teatrul Național din București, "Voiajul domnului Perrichon" de Eugene Labiche la Teatrul Bulandra și "Un tramvai numit dorință" de Tennessee Williams la Teatrul Odeon.

Dinu Cernescu a fost, de asemenea, invitat să monteze spectacole pe marile scene ale lumii, în orașe precum Budapesta, Bruxelles, Copenhaga, Tel Aviv, Haga și Praga. Cu un palmares impresionant ce cuprinde peste 100 de spectacole, regizorul a publicat în 2009 un volum de memorii intitulat "Regizor".

Meritul său a fost recunoscut prin numeroase premii, printre care se numără premiul UNITER în 1993 pentru cel mai bun spectacol TV, "Ce zi frumoasă!" de Michel de Ghelderode, distincția A.P.T.R. pentru același spectacol în același an, și Premiul UNITER pentru întreaga activitate în 2005.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si