Prețurile din piețe au crescut exorbitant! Roșiile românești au ajuns să coste peste 35 de lei kilogramul la tarabele din piețe, în timp ce fermierii spun că nu pot să le vândă mai ieftin din cauza costului uriaș de producție.
În alte țări însă, un kilogram de roșii costă mult mai puțin. De exemplu, în Turcia sau Grecia costă în jur de 7 lei în marile magazine, însă în România, odată cu această creștere nimeni nu-și mai dorește să cumpere.
Nici urzicile nu sunt mai ieftine. Un kilogram ajunge să coste chiar şi 60 de lei, dublu faţă cât costa anul trecut, chiar mai mult decât un kilogram de carne. În supermarketuri situația nu este similară. Acolo, o pungă de 500 de grame costă 15 lei.
”Urzicile sunt extraodinare din punct de vedere nutriţional. În primul rând, au cid folic, ceea ce îl găsim foarte rar în zona de legume şi fructe, au un aport foarte bun de vitamina A. Dacă
discutăm despre o cantitate care să ne permită nişte beneficii reale asupra sănătăţii, vorbim despre 300 de grame pe o servire, măcar de 2-3 ori pe săptămână”, a declarat un nutriţionist, potrivit National.ro.
Între timp, statul ia în calcul să intervină din nou pentru controlul prețurilor, astfel încât toate produsele românești să aibă adaos comercial plafonat la maximum 20%.
Lista produselor cu adaosul comercial plafonat, la acest moment
pâinea albă simplă 300- 500 grame, fără specialităţi;
lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru;
brânză telemea de vacă vrac;
iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame;
făină albă de grâu "000" 1 kg;
mălai 1 kg;
ouă găină calibru M 10 bucăţi;
ulei de floarea soarelui 1 litru;
carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui);
carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc);